Utrecht,
13
april
2016
|
18:35
Europe/Brussels

Even kijken in de nieuwe Sprinters van NS

We zijn deze maand begonnen met het uitgebreide test- en toelatingsprogramma voor onze 58 nieuwe Sprinters die in het Zuidoosten van Nederland moeten gaan rijden komend jaar. Collega’s, reizigersorganisaties en journalisten hadden vandaag de mogelijkheid om voor het eerst een kijkje te nemen in één van de nieuwe Sprinters die nu al in Nederland zijn. Ook een groepje reizigers dat meedeed aan een facebook-actie van NS kwam een kijkje nemen in Maastricht, waar de trein in onderhoud gaat.

Naast een rondleiding door de trein zelf was er de mogelijkheid om met vertegenwoordigers van de fabrikant (Stadler) en vertegenwoordigers van NS in gesprek te gaan. Van ‘de wet van de badkuipkromme’ (later meer hierover in een volgend blog), tot de inrichting van de trein, het nieuwe toilet en het uitgebreide test- en toelatingsprogramma, alles passeerde vandaag de revue.

Testfase volop bezig

Zo veel mogelijk technische mankementjes er uithalen voordat de trein echt in dienst gaat, is één van de voornaamste doelen in de uitgebreide testfase tot december aanstaande. We doen dat met eigen NS-machinisten zodat zij al kennis maken met de eigenschappen van de nieuwe trein. Straks kunnen zij de opgedane kennis aan andere NS-collega’s overdragen. 

Jerrimy van der Berg, één van de testmachinisten van de Flirt: "Ik heb nu een aantal testritten gemaakt en het is een erg fijne trein. Soepel, stabiel en snel. De bediening is net anders dan we gewend zijn, maar voelt al snel vertrouwd."

Waar kun je de trein volgend jaar gaan tegenkomen?

Op het kaartje hieronder kun je zien waar je de trein straks mogelijk gaat tegenkomen. De eerste treinen moeten vanaf december gaan rijden. In de loop van 2017 moeten alle 58 treinen gaan rijden op deze trajecten. De trein heeft een vast gebied waar hij gaat rijden, in verband met onder meer het onderhoud (in de werkplaats in Maastricht) en het reinigings- en serviceproces dat op specifieke locaties moet plaatsvinden.