Utrecht,
06
april
2022
|
16:00
Europe/Brussels

Feestelijke onthulling plaquette architectuurprijs Station Assen

Onthulling door Harmke Vlieg

Op woensdag 6 april 2022 onthulde wethouder Harmke Vlieg de BNA-publieksprijs plaquette op Station Assen. Het vernieuwde station won de prijs van de Branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus in 2021. Ter ere hiervan betrokken De Zwarte Hond, Powerhouse Company, ProRail, NS en gemeente Assen ook de reizigers bij de gelegenheid.

Station Assen geeft identiteit aan de stad door een helder stedenbouwkundig en architectonisch gebaar te maken met het nieuwe stationsgebouw. Onder de iconische houten luifel strekt de rode loper zich als het ware uit vanaf het station naar de binnenstad. “Een uitnodigende, herkenbare en toegankelijke entree naar de stad, waar reizigers zich gemakkelijk kunnen oriënteren," aldus NS-regiodirecteur Noord Oost, Maarten Haverkamp.

De plaquette

Waardering voor het station
Het station heeft niet alleen de BNA-publieksprijs 2021 gewonnen, maar ook de Drentse Architectuurprijs 2021 en het is genomineerd voor de Prix Versailles, een internationale architectuur en designprijs. Daarnaast werd het station afgelopen jaar beoordeeld met een 7,6 van de reizigers. Dit blijkt uit onderzoek onder bijna 77.000 reizigers van I&O research, in opdracht van  NS en spoorbeheerder ProRail. De beoordeling van 7,6 is het hoogste cijfer van alle Drentse stations. Ieder jaar wordt onderzocht hoe alle stations worden beoordeeld door de gebruikers. 

e329210d-1d94-4aeb-8280-86db88884940

Architectenbureau’s Powerhouse Company en De Zwarte Hond zijn er met het ontwerp in geslaagd om de reiziger een warm welkom te geven in de provinciehoofdstad. Waar vroeger het autoverkeer tussen het station en het centrum door raasde, rijdt het verkeer nu in een tunnel onder het stationsplein door. Om het treinstation te realiseren, is er intensief samengewerkt tussen gemeente Assen, NS en ProRail. 

Reizigersactie 6 april 2022

Wethouder Harmke Vlieg: “Het stationsgebouw is voor veel reizigers de eerste kennismaking met Assen. En bij een eerste kennismaking wil je graag ‘goed voor de dag komen,’ nietwaar? Volgens mij is dat uitstekend gelukt. De samenwerking, in gedeeld opdrachtgeverschap met NS en ProRail, heeft geleid tot dit moderne en toegankelijke station. Een gebouw dat iedereen een warm welkom heet in onze mooie stad.”