Utrecht,
09
augustus
2021
|
13:50
Europe/Brussels

Fietstag zorgt voor snel stallen van fiets

NS introduceert een nieuwe in- en uitcheckzone in fietsenstallingen bij het station zodat reizigers sneller en makkelijker hun fietsen kunnen stallen. Bij aankomst checken reizigers in via een tag op hun fiets of via een scherm met hun OV-chipkaart. Vanaf vandaag is het op station Amsterdam Amstel al mogelijk om het uit te proberen. Dit jaar volgen nog twee stations: Amsterdam Zuid (stalling Strawinskylaan) en Tilburg (stalling Zuid). Volgend jaar voegen we daar nog zeven stations aan toe. Vanaf 23 augustus is dezelfde fietstag ook in drie stallingen van de gemeente Amsterdam in het centrum te gebruiken: Leidseplein, Beursplein en Reguliersdwarsstraat.

download

De in- en uitcheckzone bij een proef in Breda 

Hoe werkt het?
Via een scherm bij de in- en uitcheckzone kunnen reizigers met hun OV-chipkaart inchecken. Het gaat nog makkelijker met een fietstag. De nieuwe in- en uitcheckzone herkent namelijk automatisch de fietstag (die is gekoppeld aan de OV-chipkaart) zodat reizigers direct door kunnen lopen. Reizigers met een abonnement of stallen op rekening krijgen gratis een fietstag. Deze tag wordt door de servicemedewerkers in de stalling op de voorframe van de fiets bevestigd.

Tests in Breda en Harderwijk
De nieuwe in- en uitcheckzones zijn beproefd door reizigers in de stallingen bij station Breda en Harderwijk.

Deze nieuwe innovatie draagt bij aan drempelloos reizen. Gemiddeld komt bijna 50 procent van onze reizigers met de fiets naar het station. We willen het parkeren van fietsen graag zo eenvoudig mogelijk maken, om reizigers snel weer op weg te helpen. Uit de eerdere proef bleek dat reizigers vooral het gemak van de fietstag waarderen en dat ze het nieuwe toegangssysteem logisch vinden. Ook gaven onze collega’s aan zich door het nieuwe systeem meer te kunnen richten op het helpen van reizigers en beantwoorden van vragen.
Anneke de Vries, directeur NS Stations en lid Raad van Bestuur

Samenwerking Gemeente Amsterdam
De fietstag is geschikt voor fietsenstallingen van NS én van de gemeente Amsterdam. NS en de gemeente Amsterdam hebben nauw samengewerkt bij de ontwikkeling en het testen van de fietstag. Egbert de Vries, wethouder Verkeer en Vervoer, Water en Luchtkwaliteit: “Amsterdam is bij uitstek een fietsstad, met inmiddels zelfs meer fietsen dan inwoners. Die fietsen moeten echter allemaal een plek krijgen en het liefst zonder oponthoud gestald kunnen worden. De huidige in- en uitcheckpoortjes in onze stallingen werken al snel met het gebruik van pasjes, maar nu kun je met één tag in- en uitchecken bij een stalling van de gemeente en van NS zonder een pasje te hoeven pakken. Zo wordt fietsparkeren in de stad nog gemakkelijker.”

Openingsmoment

Maandag 23 augustus openen wethouder Egbert de Vries en regiodirecteur NS Irma Winkenius samen de nieuwe in- en uitcheckzone bij de fietsenstalling op station Amsterdam Amstel. Vanaf dan is de fietstag ook te gebruiken in de fietsenstallingen op het Leidseplein, Beursplein en de Reguliersdwarsstraat.