Utrecht,
22
juni
2017
|
08:37
Europe/Brussels

Floortje naar het einde van perron 8/9

Floortje Dessing heeft tijdelijk museum op station Leiden

Floortje Dessing heeft de wachtruimte op station Leiden omgetoverd tot een eigen museum. De TV presentatrice opende gisteren het Museum van Floortje, waar objecten uit Oceanië zijn te zien. Het Nationaal Museum van Wereldculturen, onderverdeeld in Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde, heeft ruim 375.000 objecten in de collectie, waarvan veel verborgen schatten in haar geheime depot. De musea vindt het tijd om haar schatkamers te openen en de waardevolle objecten naar de mensen toe te brengen.

Floortje kreeg de eer om voorwerpen uit te kiezen die zij graag wilde exposeren. De expositie in het minimuseum is te zien tot en met 23 juli in de wachtruimte op perron 8/9b van station Leiden.

De keuze voor Oceanië

Floortje Dessing heeft heel de wereld bereisd en daarbij heeft Oceanië en het eilandleven in de Stille Zuidzee haar het meest gegrepen. Mensen die hier leven zijn zo één met de zee en daarom heeft Floortje objecten uitgezocht die hiermee zijn verbonden. Er is van alles te zien, van sieraden tot vis- en kookgerei.

Floortje over haar top 3

Boot ingelegd met parelmoer

“In de Pacific draait alles om de zee en de oceaan. Boten zijn al heel lang het belangrijkste vervoersmiddel en de manier om contact te hebben met andere eilanden. Mensen die daar leven kunnen niet zonder.”

Halssnoer met walvistanden

“Vrouwen maar ook mannen hebben daar een hele fascinerende manier om zichzelf te verfraaien. Het zijn hele krachtige vormen, geen sierlijke met tierelantijntjes. Juist die krachtige, sterke vorm spreekt mij aan.”

Bovenarmband

“In de Polynesische traditie, werd veel belang gehecht aan de schelpen. Schelpen symboliseren vaak schild, bescherming en privacy. Ook hierin spreken de vorm en de symboliek mij aan.”

Museum in de wachtruimte

Voor NS en ProRail is het project MUSEUM VAN….. een fantastisch voorbeeld om reizigers op een positieve manier te verrassen en om het verblijf op een station verder te veraangenamen. Niets leuker om voor of na een treinreis even de tijd te nemen om op een culturele ontdekkingstocht te gaan. Het station is daarvoor een verrassende locatie.

Na Floortje….

Het minimuseum van Floortje is de eerste in een reeks. Ook zanger Kenny B, straatvoetballer Soufiane Touzani, presentator Filemon Wesselink en kok Yvette van Boven zullen later dit jaar hun minimuseum openen op de stations van Arnhem, Utrecht, Zwolle. Het museum van Yvette is te zien in het Tropenmuseum van Amsterdam.

Kijk voor meer info….

Kijk voor meer informatie op de website van stichting Nationaal Museum Van Wereldculturen: www.museumvan.nl of luister de audiotour via instagram @museumvan.