Utrecht,
25
april
2023
|
17:30
Europe/Brussels

Foto tentoonstelling Museum Gouda ook op station

Opening foto tentoonstelling De Mix Nederland | Bnadem

LOWRES_Marokkaanse kinderen - 1979, Robert de Hartogh, Nederlands Fotomuseum

Vandaag, 25 april 2023 opende in Gouda de tentoonstelling De Mix Nederland | Bnadem, met fotografie van Robert de Hartogh (1942-2022) en Khalid Amakran (1991) in Museum Gouda en op het station. De Hartogh legde in de jaren zeventig de eerste Marokkaanse gastarbeiders vast in fabrieken en pensions. Amakran, zelf zoon van een arbeidsmigrant, maakte een serie nieuw werk met de historische foto’s van De Hartogh als uitgangspunt. Zijn fotoportretten tonen de eerste generatie Marokkaanse Nederlanders, nu als zeventigers en tachtigers, vol trots naast hun kinderen en kleinkinderen. De Mix Nederland | Bnadem is tot en met 7 januari 2024 te zien in Museum Gouda en tot 19 juni 2023 op station Gouda.

Robert de Hartogh (1942-2022) portretteerde vanaf de jaren zeventig jonge Marokkaanse arbeidsmigranten. Hij fotografeerde hen in Goudse fabrieken en pensions, en bij de gezinnen thuis. Khalid Amakran (1991) zocht de eerste generatie Marokkaanse Nederlanders op. Als zeventigers en tachtigers poseren ze, vol trots naast hun kinderen en kleinkinderen. Ze vertellen hun verhaal, over worstelen én wortelen in Nederland.

LOWRES_Mohamed, Khalid & Zoulikha voor De Mix Nederland - Bnadem, 2022, Khalid Amakran

Bnadem is de Zuid-Hollandse editie van De Mix Nederland, een serie tentoonstellingen op verschillende plaatsen in Nederland. Op elke plek laat een andere hedendaagse Nederlandse fotograaf zich inspireren door een historische fotocollectie. De tentoonstelling bestaat uit twee delen: op NS Station Gouda en in Museum Gouda.

De expositie is een initiatief van Stichting Beeldmix samen met Museum Gouda, NS en ProRail. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Gouda, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Mondriaan Fonds en Nederlands Fotomuseum.

Meer informatie vind je hier.