Utrecht,
05
juni
2018
|
07:15
Europe/Brussels

Gebruikte NS-telefoons krijgen tweede leven – onder andere in Tanzania

Voor NS is de bereikbaarheid van onze collega’s van groot belang. Soms zijn de mobiele telefoons die we hiervoor gebruiken afgeschreven of niet meer geschikt voor bepaalde toepassingen. Recent zijn daarom 9000 van deze afgeschreven telefoons verkocht aan Closing The Loop. Zij zorgen voor hergebruik en verantwoorde recycling van telefoons.

NS kiest voor Closing the Loop als afnemer van de telefoons vanwege de zekerheid dat de telefoons hergebruikt worden en uiteindelijk verantwoord worden verwerkt als e-waste. Dat Closing the Loop winnaar is van de Circular Award 2018 bevestigt deze keuze. De telefoons worden ingezet bij projecten wereldwijd.

Tanzania
De NS-telefoons krijgen een bijzonder tweede leven: zo gebruiken boeren in Tanzania een aantal van deze toestellen bij een project om bomen te planten in gebieden waar de woestijn oprukt. Closing the Loop zorgt dat de projectorganisatie voldoende telefoons kan gebruiken om met de boeren te communiceren. Boeren gebruiken apps de telefoons om de groei van de bomen bij te houden, voor training op afstand en voor communicatie met initiatiefnemer Justdiggit. Eén van de projectdeelnemers hierover:

“The smartphones, while simplifying communication among our team of hundreds of community facilitators, they will also be used in our monitoring and evaluation track whereby we’ll be able to monitor real time progress and photos of trees in the villages using Kobotool app.”

Sluitende kringloop
Om te voorkomen dat de telefoons straks uiteindelijk toch als chemisch afval eindigen (afval dat in Afrika niet gerecycled wordt) zorgt “Closing the Loop” ook echt voor het sluiten van de kringloop: dode telefoons worden volgens afspraak met NS ingezameld en verantwoord als e-waste verwerkt.