Utrecht,
09
januari
2017
|
10:15
Europe/Brussels

Geen Metro? Kijk in het bagagerek!

Geen Metro meer te vinden op het station? Grote kans dat er ín de trein eentje op je ligt te wachten. In het bagagerek. NS en Metro roepen reizigers op hun krant achter te laten in de trein: even opvouwen en in het bagagerek ermee.

Door je krantje in het bagagerek te leggen maak je volgende reiziger blij: Geen voetafdrukken meer op je Metro die je van de vloer af moest rapen, of een verfomfaaid exemplaar dat je eerst bij elkaar moest zoeken. Voor de ‘oude’ lezer een kleine moeite en voor de volgende lezer een groot plezier.

Op deze manier kunnen reizigers de hele dag de krant nog lezen, omdat hij niet al in de loop van de ochtend bij het afval is beland. 

Schoonmakers zullen overdag de kranten in het rek laten liggen om reizigers de kans te geven er een te pakken. Eind van de dag worden de kranten natuurlijk wel opgeruimd.

En, werkt het?
Terechte vraag: volgens een pilot die eerder dit jaar is gehouden in ieder geval wel. NS organiseerde deze samen met Metro en schoonmaakbedrijf Hago Rail Services op de trajecten Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen. Eén van de doelen was te kijken of de reisbeleving en het oordeel over de reinheid van de trein op peil bleven. Een trein met kranten in het rek krijgt geen andere beoordeling dan een andere trein. De pilot zélf kreeg een waardering van 7,9.

Waarom doet NS dit eigenlijk?
Met dit hergebruik van papier onderstrepen wij ons groene beleid en spelen we in op de trend in de samenleving waarbij delen de norm is. Het verzamelen van gelezen kranten op een duidelijke plek (in het bagagerek) zorgt ervoor dat de trein netter blijft. Reizigers helpen zo ook mee aan het hergebruiken van krantenpapier. Ook treinschoonmakers kunnen ze makkelijk opruimen. Zo zorgen we dat het papier eenvoudig en goed gerecycled kan worden.

Samen afval scheiden, dat ruimt lekker op ...