Utrecht,
11
januari
2021
|
06:00
Europe/Brussels

Geen sleutel meer nodig voor OV-fiets

Na een succesvolle test introduceert NS een elektronisch slot voor de OV-fiets dat opent met de OV-chipkaart. Hiermee kunnen reizigers nog makkelijker en sneller een OV-fiets huren. De fietsenstalling van station Apeldoorn heeft de primeur. Hier zijn alle 400 OV-fietsen uitgerust met dit nieuwe slot waarbij de OV-chipkaart de fietssleutel vervangt. In 2021 krijgen steeds meer OV-fietsen het nieuwe OV-fietsslot. De verwachting is dat aan het einde van het jaar ca. 70% van de OV-fietsen is voorzien van het nieuwe slot.

Het elektronische slot opent door een OV-chipkaart tegen het slot te houden. Als er een OV-fietsabonnement op de OV-chipkaart staat, springt het slot vanzelf open. Zet de fiets op slot door de knop op het slot in te drukken en het ringslot te sluiten. Bij het terugbrengen van de OV-fiets wordt de huur automatisch beëindigd na het sluiten van het slot.

Proef op station Apeldoorn
Voorafgaand aan de introductie testte NS het nieuwe OV-fietsslot bij 350 OV-fietsen op station Apeldoorn. Reizigers beoordeelden het nieuwe OV-fietsslot met een ruime 8. Tijdens deze proef is de techniek uitgebreid getest en zijn inzichten verzameld over het gebruik. Hieruit kwam naar voren dat de reiziger buiten de stalling, liefst offline, graag informatie wil hebben over de werking van het slot. Vandaar dat op de bagagedragers van de OV-fietsen een instructie is geplaatst.

OV-fiets in NS Lab-app
In de NS Lab-app (de proeftuinapp van NS) staat nu ook handige informatie over OV-fiets. Hier vinden reizigers uitleg over het nieuwe OV-fietsslot, antwoorden op de meest gestelde vragen en kunnen snel zoeken naar een locatie om een OV-fiets te huren. Als de reiziger een persoonlijke OV-chipkaart aan de app koppelt, geeft deze meer informatie over de huidige OV-fietsrit en de meest recente OV-fietsritten. Ook kan de reiziger in de app controleren of de OV-fiets goed is ingeleverd. Handig, want bij twijfel is een snelle blik in de NS Lab-app genoeg.

Populaire fiets
Met de OV-fiets wil NS het reizen met de trein zo aantrekkelijk mogelijk maken. gemiddeld 45 procent van de treinreizigers op de fiets naar het station en dat percentage groeit. NS biedt op dit moment 21.700 fietsen aan op bijna 300 huurlocaties in Nederland: stations, bus- of metrohaltes en P+R terreinen. Afgelopen vijf jaar stegen de OV-fiets ritten van 1,5 miljoen in 2014 naar 5,2 miljoen in 2019. Door Corona daalde het aantal OV-fietsritten in 2020 naar ruim 3 miljoen. Het aantal treinreizigers zakte vanwege corona naar ongeveer 30% ten opzichte van 2019. De OV-fietsritten zitten op 60% van het gebruikelijke aantal. Vooral OV-fietsen bij kleinere stations zijn in trek bij reizigers.

Meer weten over het nieuwe slot? Ga naar ov-fiets.nl/slot

download