Utrecht,
13
april
2022
|
09:00
Europe/Brussels

Geen sleutel meer nodig voor OV-fietsen bij station Amersfoort

In de twee fietsenstallingen bij station Amersfoort zijn alle OV-fietsen uitgerust met een elektronisch slot. Bij dit slot vervangt de OV-chipkaart de fietssleutel. NS introduceerde het slot begin vorig jaar zodat reizigers sneller en makkelijker een OV-fiets kunnen huren.

In Amersfoort gaat het in totaal om 435 OV-fietsen, in de fietsenstalling aan de centrumzijde en aan het Mondriaanplein. Inmiddels zijn de OV-fietsen met nieuwe sloten ook te vinden in de fietsenstalling in Apeldoorn, Den Bosch en Harderwijk. Na Amersfoort krijgen stap voor stap ook andere locaties de OV-fietsen met het nieuwe slot.

Werking van het nieuwe slot
Het slot opent door een OV-chipkaart tegen het slot te houden. Als er een OV-fietsabonnement op de OV-chipkaart staat, springt het slot vanzelf open. Zet de fiets op slot door de knop op het slot in te drukken en het ringslot te sluiten. Bij het terugbrengen van de OV-fiets wordt de huur automatisch beëindigd na het sluiten van het slot. Lees hier meer over de werking van het slot. 

OV-fietszone
De fietsenstalling aan het Mondriaanplein is de eerste zelfservice fietsenstalling waar reizigers een OV-fiets met nieuw slot kunnen huren. Tegelijkertijd start NS hier een proef met een nieuwe OV-fietszone. De geel- en blauwgekleurde zone moet duidelijk herkenbaar zijn, zodat reizigers de OV-fietsen makkelijk kunnen vinden en terugzetten. Als reizigers positief zijn over de OV-fietszone breiden we uit naar meer zelfservice fietsenstallingen.

Fiets & trein
Met de OV-fiets wil NS het reizen met de trein zo aantrekkelijk mogelijk maken. Gemiddeld komt bijna 40 procent van de treinreizigers op de fiets naar het station en dat percentage groeit. Na de treinreis nemen veel mensen een OV-fiets om het laatste stukje tot bestemming af te leggen. NS biedt op dit moment 21.700 fietsen aan op bijna 300 locaties in Nederland: stations, bus- of metrohaltes en P+R terreinen. In totaal zijn 1.000 OV-fietsen uitgerust met het nieuwe slot. Dit jaar breidt NS het aantal langzaam uit.

Meer weten over het nieuwe slot? Ga naar ov-fiets.nl/slot