Utrecht,
08
januari
2019
|
15:38
Europe/Brussels

Geen stormhinder voor treinverkeer NS

Samenvatting

De stormachtige wind levert vooralsnog geen hinder op voor NS-reizigers. De treinen konden grotendeels volgens de normale dienstregeling rijden. In de ochtendspits reden meer dan 95% van onze treinen op tijd. Wel was er vanwege de wind een snelheidsbeperking van 220 km uur op de HSL-brug over het Hollandsch diep, maar dit leverde vandaag nauwelijks hinder voor reizigers op. Alleen Thalys en Eurostar kregen hierdoor enkele minuten vertraging. Voor de avondspits verwacht NS een normale dienstregeling te rijden.

Meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza adviseert de spoorsector: “De pieken van de wind lagen in de ochtendspits en rond 15.00 uur. Vanaf 17.00 uur neemt de wind weer af. Buiten blijft het guur, maar in de trein is het lekker warm. Goede reisomstandigheden tijdens de avondspits dus.”

Volgens Severin kan het treinverkeer redelijk goed tegen de windsnelheden die we vandaag zagen: “In Noord-Holland, Friesland en Groningen waaide het windkracht 7 tot 8. Vooral fietsers en vliegtuigen hebben hier last van. Er kan natuurlijk altijd een boom omvallen of rommel in de bovenleiding waaien, maar grootschalige hinder zie je vaak pas bij windkracht 9 of 10.”