30
juli
2010
|
00:00
Europe/Brussels

Geringe aanpassing NS-tarieven in 2011

Geen reële prijsstijging, alleen 2% inflatiecorrectie.

NS streeft al jaren naar een gematigd tariefbeleid door scherp te letten op kosten en efficiency. Ook komend jaar zet NS dit beleid voort door de tarieven voor enkele reizen en dagretours en ook voor traject- en netabonnementen per 1 januari 2011 alleen met de verwachte inflatie te verhogen. Op dit moment verwacht het CPB voor 2011 een inflatie van 2%. Mocht deze prognose nog wijzigen, dan zal NS zich hieraan aanpassen.

Enkele reizen goedkoper Per 1 januari 2011 zet NS de laatste stap in de al eerder afgesproken geleidelijke verandering van de tariefberekening met het oog op de invoering van de OV-chipkaart. Enkele reizen worden gemiddeld 3% goedkoper, papieren retourtjes 2% duurder. Hiermee wordt de prijs van een retourreis gelijk aan 2x de enkele reisprijs en is er geen prijsverschil meer tussen het reizen op OV-chipkaart of papieren kaartjes.

Railrunner De minimumleeftijd voor de persoon die 3 kinderen met zich mag laten meereizen voor het goedkope Railrunner -tarief (euro 2,50 per kind) gaat omlaag van 19 naar 18 jaar.

Kaartsoorten uit het assortiment De volgende kaartsoorten verdwijnen uit het assortiment omdat hetzij de belangstelling minimaal is, hetzij hun toegevoegde waarde ten opzichte van andere mogelijkheden verdwenen is:

  • 5-retourkaart. Alle NS-kaartautomaten bieden inmiddels de mogelijkheid meer exemplaren van ieder kaartje in één keer aan te schaffen.
  • Weekendretour. Wie op verschillende dagen heen en terug wil reizen, is net zo voordelig uit met 2 enkele reizen.
  • Rondreis en omwegbewijs. Worden bijna niet meer verkocht.

NS heeft de voorstellen voor de tariefaanpassing voorgelegd aan de consumentenorganisaties, verenigd in het LOCOV (Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer).