Utrecht,
04
september
2020
|
09:00
Europe/Brussels

Gezamenlijke aanpak station Arnhem Centraal

Samenvatting

Een station is allang niet meer een plek waar je doorheen rent om je trein of bus te halen. Je kunt er ook wat eten, boodschappen doen of afspreken in bijvoorbeeld de stationshuiskamers. Arnhem Centraal is een plek waar reizigers en medewerkers zich prettig voelen en graag willen zijn. Als blijkt dat door bijvoorbeeld overlast dit gevoel afneemt, ondernemen wij actie. Zoals vandaag gister, donderdag 3 september, is samen met de andere vervoerders (Arriva en Breng), de gemeente Arnhem, politie en de Koninklijke Marechaussee.

Ontoelaatbaar gedrag
Vanaf begin dit jaar steeg het aantal meldingen van overlast en geweld op het station en in de stationsomgeving. Reizigers ervaarden meer overlast van hangjongeren en daklozen. Daarnaast steeg het aantal meldingen van geweld tegen medewerkers zoals conducteurs en medewerkers Veiligheid en Service. Securitymanager NS Sander Venneman: “Station Arnhem is een prachtig station wat hoog gewaardeerd wordt door de reizigers. Dat willen we graag zo houden. Het is ongelooflijk wat we de laatste tijd soms tegen komen. Van vernielingen en zakkenrollerij, tot bedreigingen en geweld tegen mijn collega’s. Ontoelaatbaar en asociaal gedrag wat wij niet accepteren. Iedereen wil zich veilig voelen op het station, reizigers en medewerkers. Ik ben heel blij met de intensieve samenwerking die er nu is om dit aan te pakken.”

Actiedag
NS, de andere vervoerders, gemeente Arnhem en politie maakten begin juni een gezamenlijke aanpak. Naast dat er meer toezicht kwam door extra inzet medewerkers Veiligheid en Service, surveilleerde de politie vaker en vinden er gezamenlijke actiedagen plaats. Dit gebeurde voor het eerst op 26 juni. Tijdens deze actiedagen wordt extra gecontroleerd zowel in het station als in de treinen en bij de bussen. Sander Venneman: “Zichtbaar aanwezig zijn, de raddraaiers eruit halen en laten zien dat dit gedrag niet getolereerd wordt. Station Arnhem Centraal moet een prettige plek blijven om te zijn. Daar zetten we de komende periode verder op in met onder andere dus dit soort actiedagen.”