Utrecht,
04
juli
2019
|
08:00
Europe/Brussels

Grootste, kleinste en snelst groeiende stations 2018

Samenvatting

In 2018 is het aantal in- en uitstappers met 2,2% gestegen op een gemiddelde werkdag. In het weekend is de stijging zelfs 4,2%. De totale groei is daarmee 2,7%. Dit heeft te maken met economische groei en verbetering van de dienstregeling. Het totaal aantal reizen op een gemiddelde werkdag bedraagt ongeveer 1,3 miljoen.

Het grootste station van Nederland is wederom Utrecht Centraal met 194.000 in- en uitstappers en gaat traditioneel nek-aan-nek met Amsterdam Centraal met 192.000.

Raketjes op het snelst groeiende station

Utrecht Leidsche Rijn is voor het tweede jaar op rij de snelste stijger. Daarom delen we daar vandaag in de avondspits Raket-ijsjes uit aan reizigers. 

Grootste stations en snelste stijgers

De stijging van het aantal in- en uitstappers concentreert zich vooral in de stedelijke gebieden en is in de spits groter dan in de dalperiode.
Net als voorgaande jaren is Utrecht Centraal het grootste station van Nederland met een stijging van 4% naar 194.000 in- en uitstappers per werkdag. Het wordt op de voet gevolgd door Amsterdam Centraal dat even snel groeit naar 192.000. De groei op de 5 grootste stations (Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Schiphol Airport) is net als vorig jaar gemiddeld 5%.

De grootste stijger van deze vijf is de afgelopen 3 jaar station Schiphol Airport met 7% naar ruim 92.000 in- en uitstappers. Dit heeft te maken met de grote groei van de luchthaven. Ook Amsterdam Zuid groeit gestaag, met zo’n 61.000 in- en uitstappers is hier een groei te zien van 11%. Dit heeft te maken met de gebiedsontwikkeling en de ingebruikname van de Noord/Zuidlijn.

De relatief nieuwe stations doen het ook goed. Je ziet dat de eerste jaren hier de reizigersgroei geleidelijk toeneemt, waarna het stabiliseert. Utrecht Vaartsche Rijn heeft al circa 8.000 in- en uitstappers en Utrecht Leidsche Rijn laat voor het tweede jaar op rij het hoogste groeipercentage (29%) zien naar een kleine 3.000 in- en uitstappers.

Oog voor het kleine

De kleinste stations waar alleen NS rijdt, zijn net als vorig jaar Eijsden met 160 in- en uitstappers en Soest met 218. 

Klik hier voor de lijst per station

Hoe berekenen we het aantal reizigers dat in- en uitstapt op de stations?

Elk jaar geeft NS een actueel beeld van de aantallen in‐ en uitstappers per station. Dit beeld is gebaseerd op de NS‐reisgegevens van het afgelopen jaar en gaat uit van een gemiddelde werkdag. De lijst bestaat alleen uit stations en trajecten waar NS rijdt. Op stations waar ook andere treinvervoerders actief zijn (gedeelde stations), zijn alleen de in‐ en uitstappers van NS‐treinen weergegeven.

In 2017 is de dienstregeling ingrijpend aangepast. In 2018 borduren we hierop voort. De belangrijkste wijziging is dat de 10-minutentrein tussen Amsterdam, Utrecht en Eindhoven 7 dagen per week is gaan rijden. Daarnaast is de concessie  Kampen - Zwolle - Enschede overgegaan naar Keolis. Dit heeft gevolgen voor het aantal in- en uitstappers op diverse stations in Overijssel.

Belangrijkste bron voor de in‐ en uitstappers zijn de OV‐chipkaartdata. Het gebruik van de OV-chipkaart is de afgelopen jaren fors toegenomen en de methodiek om tot een goede inschatting te komen van de aantallen in‐ en uitstappers per station is daarop aangepast. Een vergelijking van de aantallen per station over meerdere jaren is daardoor niet geheel zuiver. Ten opzichte van 2016 en 2017 zijn er overigens geen grote wijzigingen doorgevoerd in de methodiek.