Utrecht,
12
juli
2018
|
00:00
Europe/Brussels

Grootste, kleinste en snelst groeiende stations

Ook dit jaar is Utrecht Centraal het grootste station van Nederland met een stijging van 3% naar 186.000 in- en uitstappers per werkdag. Het wordt op de voet gevolgd door Amsterdam Centraal dat sneller groeit met 6% naar 184.000. De groei op de 5 grootste stations (Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Schiphol Airport) is gemiddeld 5%. De grootste stijger van deze vijf is station Schiphol Airport met 9% naar zo'n 86.000 in- en uitstappers. Dit heeft te maken met de grote groei van de luchthaven. Ook Amsterdam Zuid doet het goed, met circa 54.500 in- en uitstappers is hier een groei te zien van 20%. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van het gebied en de aanpassingen naar aanleiding van de nieuwe dienstregeling 2017. Door de ingebruikname van de Noord/Zuidlijn zal deze groei verder doorzetten.

De relatief nieuwe stations doen het ook goed vanwege het ingroei-effect. Je ziet dat de eerste jaren hier de reizigersgroei geleidelijk toeneemt, waarna het stabiliseert. Utrecht Vaartsche Rijn heeft in 2017 al meer dan 6.000 in- en uitstappers en Utrecht Leidsche Rijn laat het hoogste groeipercentage van 137% zien naar circa 2.100 in- en uitstappers.

Tegenover grootste groeier staat helaas ook een grootste daler. Dat is Dordrecht Zuid dat met 18% daalt naar ruim 1.000 in- en uitstappers vanwege aanpassingen in de dienstregeling.

Ook oog voor het kleine

De kleinste stations waar alleen NS rijdt, zijn Eijsden met 181 in- en uitstappers en Soest met 218. Omdat we ook oog hebben voor de kleintjes, delen we daar vandaag in de avondspits ijsjes uit. Op station Soest wordt dit gedaan door de 'kleinste ondernemer' Jipke Hazenberg (13) met haar eigen 'Jip's IJskar'.

In 2017 bedraagt het totaal aantal reizen op een gemiddelde werkdag ongeveer 1,3 miljoen. De stijging van het aantal in- en uitstappers concentreert zich vooral in de stedelijke gebieden. De groei op de gemiddelde werkdag is in de spits groter dan in de dalperiode.

Klik hier voor de lijst per station

Hoe berekenen we het aantal reizigers dat in- en uitstapt op de stations?

Elk jaar geeft NS een actueel beeld van de aantallen in‐ en uitstappers per station. Dit beeld is gebaseerd op de NS‐reisgegevens van het afgelopen jaar en gaan uit van een gemiddelde werkdag. De lijst bestaat alleen uit stations en trajecten waar NS rijdt. Op stations waar ook andere treinvervoerders actief zijn (gedeelde stations), zijn alleen de in‐ en uitstappers van NS‐treinen weergegeven.

In 2017 zijn grote aanpassingen in de dienstregeling doorgevoerd door een landelijk herontwerp. Dit heeft voor veel reizen gevolgen voor reistijd, overstappen, frequentie of vertrektijd. Reizigers maken hierdoor andere keuzes.

Belangrijkste bron voor de in‐ en uitstappers zijn de OV‐chipkaartdata. Het gebruik van de OV-chipkaart is de afgelopen jaren fors toegenomen en de methodiek om tot een goede inschatting te komen van de aantallen in‐ en uitstappers per station is daarop aangepast. Een vergelijking van de aantallen per station over meerdere jaren is daardoor niet geheel zuiver. Ten opzichte van 2016 zijn er overigens geen grote wijzigingen doorgevoerd in de methodiek.