Utrecht,
16
maart
2020
|
10:47
Europe/Brussels

Grote daling reizigers in het OV

85% minder reizigers in maandagochtendspits

Samenvatting

Voor heel Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Met ingang van 16 maart is daar als extra maatregel aan toegevoegd dat onder meer scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Door de oproep om thuis te werken en doordat veel onderwijsinstellingen de deuren gesloten hebben, is het extreem rustig in het openbaar vervoer. Op basis van actuele OV-chipkaartgegevens zien we dat er vanmorgen 85% minder reizigers gebruik maakten van de trein dan normaal op maandag. 

download

De OV-sector wordt door de overheid en het RIVM op de hoogte gehouden van de situatie rondom het coronavirus. De OV-bedrijven trekken samen op in de branchevereniging OV-NL. Als het gaat om maatregelen volgen wij de lijn van de overheid en het RIVM. Zij zijn immers de experts en leidend op dit punt.

Dienstregeling
Afgelopen dagen waren er bij OV-bedrijven in Nederland al verschillende aanpassingen in de dienstregeling, onder andere in de spits. Aanpassingen kunnen per bedrijf en per regio verschillen. Door het stijgend aantal ziekmeldingen onder OV-personeel in combinatie met een drastisch verminderd aantal reizigers, zal bij de meeste OV-bedrijven de dienstregeling aangepast worden. NS zal aanpassingen tijdig en duidelijk aankondigen, onder meer via onze website. Het OV is aangemerkt als cruciale beroepsgroep. We voelen de verantwoordelijkheid om reizigers die ook in cruciale beroepsgroepen werken naar hun bestemming te blijven brengen.

Schoonmaak
In het openbaar vervoer wordt tijdens de reguliere schoonmaak extra aandacht besteed aan de contactpunten zoals deurklinken en hoofdsteunen. In treinen waar een toilet aanwezig is wordt zeep en papieren handdoekjes extra aangevuld. We vragen ook aan reizigers om maatregelen die je zelf kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen in acht te nemen:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt

NS vraagt begrip voor deze en eerdere maatregelen en we doen een beroep op de medewerking van reizigers.