Utrecht,
15
november
2023
|
14:22
Europe/Brussels

Grote kans dat je één van onze nieuwe NS-collega's in de trein tegenkomt

Het afgelopen jaar heeft NS 1.453 nieuwe conducteurs en machinisten aangenomen. We hebben voldoende conducteurs en machinisten om de nieuwe dienstregeling, die op 10 december dit jaar start, te rijden zonder hulp van kantoorcollega’s of externe partijen. Hoewel wij op verschillende plekken nog kampen met tekorten, is de situatie niet meer vergelijkbaar met die van vorig jaar waar reizigers veel last hadden van treinuitval. 

Wouter Koolmees, president-directeur NS: “Het doet ons goed om te zien dat zoveel mensen bij NS willen werken. Reizigers hebben vorig jaar veel hinder gehad van ons tekort aan machinisten en conducteurs. We hebben daarom alles uit de kast getrokken om nieuwe collega’s te vinden. Met resultaat! Onze bezetting van rijdend personeel is binnenkort weer op orde. Vanaf 10 december rijden er 1800 extra treinen per week door het land. Ook dat zullen onze reizigers merken.” 

Conducteurs en machinisten 
Op dit moment worden conducteurs nog bijgestaan door kantoorcollega's en medewerkers van externe beveiligingsbedrijven zodat NS een betrouwbare treindienst kan rijden. Bij de start van de nieuwe dienstregeling op 10 december, waar NS weer meer treinen gaat rijden, is die extra hulp niet meer nodig. Het aantal conducteurs dat na hun opleiding instroomt neemt sinds deze zomer flink toe. Omdat de opleiding van machinisten langer duurt, wordt vanaf begin 2024 een forse instroom van nieuwe machinisten verwacht.  

Werving blijft in volle gang  
NS verwacht dat de krapte op de arbeidsmarkt aanblijft. Daarom zal de werving van nieuwe collega’s veel aandacht blijven vragen. Zo is een nieuwe wervingscampagne gestart op TV en radio. Er zijn nog functies waar veel vacatures voor open staan, waaronder monteurs en medewerkers Veiligheid & Service.  

Het tekort aan deze collega's kunnen onze reizigers merken. Zo moeten wij door het tekort aan monteurs soms een kortere trein inzetten dan gepland. Voor deze functies blijft NS gericht werven. Zo openden we in mei dit jaar een derde locatie van de TechniekFabriek in Berkel Enschot. In samenwerking met de ROC van Twente, ROC van Amsterdam en ROC van Tilburg leiden we bij de TechniekFabriek toekomstige technische collega's op. Na het succesvol afronden van de studie en het behalen van hun diploma stromen de monteurs door met een baangarantie bij NS.  

In totaal heeft NS sinds november vorig jaar 5714 collega’s aangenomen. We hebben het team dat verantwoordelijk is voor het selectieproces flink uitgebreid. Er zijn wervingsdagen en meet & greets met collega's georganiseerd. Op dit moment heeft NS nog fors aantal openstaande vacatures. Aangezien collega's bijvoorbeeld voor de rol van conducteur of machinist eerst een opleiding volgen, houden we er rekening mee dat het even duurt voor zij aan de slag gaan. Zo werven we nu bijvoorbeeld ook al voor de plek van een collega die over een tijd met welverdiend pensioen gaat.