Utrecht,
24
januari
2017
|
08:17
Europe/Brussels

Halvering treinafval door meereizende schoonmakers

Treinreizigers gaan bewuster om met hun afval als ze op de trein schoonmakers treffen die daar hun werk doen. Op de treinlijnen waar sinds begin 2016 wordt schoongemaakt tijdens de treinreis halen schoonmakers namelijk de helft minder volle afvalzakken uit de trein dan voorheen. Reizigers hebben hun vuil voor vertrek al weggegooid of doen dit na het uitstappen. Daardoor hebben schoonmakers op eindstations meer tijd voor gerichtere schoonmaakklussen, zoals het reinigen van de toiletten en het wissen van vloeren.

Na een proeffase introduceerde NS in februari vorig jaar het zogeheten Care on Track op de lange, drukke lijnen Maastricht - Alkmaar, Den Helder - Nijmegen, Amsterdam - Vlissingen en Amsterdam - Den Haag. De tussenstops op deze trajecten zijn te kort om tussendoor schoon te kunnen maken. Daarom kunnen reizigers die tussen de ochtend- en avondspits in de trein zitten op delen van deze trajecten meereizende schoonmaakduo’s tegenkomen. Per dienstregeling wordt bepaald op welke treinlijnen de inzet van de schoonmakers het meest handig is. 

Extra service

De schoonmakers van Hago Rail Services halen tijdens de rit zoveel mogelijk los vuil op, legen prullenbakken en verwijderen vlekken van vloeren, ramen en tafeltjes. Daarnaast verlenen zij nog extra service, zoals hulp bij het in- en uitstappen en het beantwoorden van vragen. Reizigers reageren positief op de aanwezigheid van de schoonmakers.

Joost van der Bijl, manager Landelijk Bureau Reiniging NS: ,,Zien schoonmaken, doet schoonhouden. Dankzij Care on Track heeft de schoonmaak voor treinreizigers echt een gezicht gekregen. Daardoor gaan zij bewuster om met hun afval, reiken ze de schoonmakers geregeld hun afval aan, nemen ze hun krantje mee de trein uit en gooien ze zelf vuil weg in afvalbakken op het perron. Hierdoor hebben we dus minder afval in de treinen. Een mooi resultaat, want wij vinden het belangrijk dat onze reizigers tevreden zijn over hoe schoon hun trein is.”

Naast Care on Track worden treinen gedurende de dag schoongemaakt op de stations waar de trein keert en in de nacht op rangeerterreinen.