Utrecht,
04
februari
2016
|
11:38
Europe/Brussels

Handen af!

Gisteravond heeft reiziger zonder kaartje op de internationale trein tussen Herzogenrath en Sittard een conducteur neergestoken. De conducteur is direct naar het ziekenhuis gebracht en de dader is opgepakt door de politie. NS onderhoudt nauw contact met de conducteur en Deutsche Bahn en spreekt zijn afschuw uit over dit incident.

Vorig jaar heeft NS in overleg met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, ProRail en de bonden een fors aantal extra maatregelen genomen om geweld tegen onze collega’s in te dammen.

Zo zijn na overleg met de politie op 22 grote stations speciale stationsagenten gekomen. Op tientallen kleine en middelgrote stations zijn extra camera’s geplaatst door ProRail. Ook kan NS sinds eind vorig jaar reis- en verblijfsverboden opleggen om vaste overlastgevers te weren uit de trein en het station. De poortjes op stations zijn versneld gesloten; op 54 stations zijn deze inmiddels dicht. Ook worden er proeven gedaan om beveiligers te voorzien van een bodycam en digitaal beboeten om agressie te voorkomen.

Ook is gestart met dubbele bemensing op de avond- en nachttreinen. De treinen op het Nachtnet en de hele vroege treinen in het weekend waar veel uitgaanspubliek in zit, werken twee conducteurs samen op een trein. Deze werkwijze wordt in overleg met onze collega’s en de bonden verder uitgebreid. Ook heeft NS de mogelijkheid voorgelegd om tot die tijd beveiligers mee te laten reizen op de late treinen om de veiligheid en het veiligheidsgevoel van onze collega’s te vergroten.

NS doet er met alle betrokken partijen alles aan om agressie terug te dringen. Elk incident is en blijft er een te veel. Daar waar extra maatregelen nodig en mogelijk zijn, gaan we graag het gesprek aan in het belang van onze collega’s. Welke maatregelen dat ook zijn, er geldt één helder signaal: blijf met je handen van onze collega’s af!