Utrecht,
01
november
2022
|
07:00
Europe/Brussels

Handen ineen voor noodmaatregelen dienstregeling

NS werkt aan een meer voorspelbare en betrouwbare dienstregeling voor haar reizigers, ondanks het tekort aan collega’s. Zoals medio oktober aangekondigd zet NS op 7 november een volgende stap op weg naar de nieuwe dienstregeling 2023 die op 11 december start. Met deze dienstregeling rijdt NS zo’n 90% van de dienstregeling van 2019 voor de 80% van de reizigers ten opzichte van 2019. Daarnaast rijden we sinds begin oktober op drukke trajecten met langere treinen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het traject Eindhoven – Amsterdam en Rotterdam – Schiphol – Arnhem. Ook rijdt een extra pendeldienst op de Veluwelijn. Hierdoor hebben reizigers meer zitplaatsen. NS adviseert reizigers om in de NS-app de drukte te checken. Vaak helpt het dan om een trein eerder of later te pakken. Ondanks deze geplande wijzigingen in de dienstregeling kan het toch nog voorkomen dat treinen op het laatste moment uitvallen, omdat het tekort aan collega’s groter is dan verwacht.

Personeelstekort aanpakken 
De situatie bij NS houdt verband met de historische krapte op de arbeidsmarkt. Deze houdt echter naar verwachting voorlopig aan. Om het personeelstekort aan de pakken ontwikkelt NS diverse initiatieven om nieuwe collega’s te werven, collega's aantrekkelijk werk te bieden en om de vitaliteit van collega's te verhogen. De aanpassing van de dienstregeling is een noodzakelijke stap om voorspelbaar te zijn richting reizigers en collega’s.

Tijdelijke noodmaatregelen 
De oplossingsrichting waar NS met medezeggenschap en vakbonden afspraken over willen maken, heeft betrekking op het huidige inzetmodel. Voor 2023 hebben we een alternatief voorgesteld waarbij de invulling van de dubbele bemensing in de avonduren ondersteund kan worden door ingehuurde beveiligers en bij langere treinen door collega's die normaal niet op de trein werken. Dit levert een bijdrage aan het verlagen van de werkdruk en zorgt er ook voor dat alle collega's een helpende hand kunnen bieden. De noodmaatregelen zijn tijdelijk van aard.

Tijd nodig om deze noodmaatregelen uit te werken 
Het invoeren van deze maatregelen zal zorgvuldig moeten gebeuren. Zo hebben vakbonden en medezeggenschap duidelijk gemaakt nog vragen en zorgen te hebben. NS nodigt daarom partijen uit om dit verder te bespreken.