Utrecht,
30
september
2016
|
07:13
Europe/Brussels

Hans en Jim in hetzelfde spoor

Hans (55) is al sinds 1985 als machinist werkzaam bij NS. Zijn zoon Jim (22) volgde hetzelfde spoor als zijn vader en rijdt al 2 jaar zelfstandig. “Ik wist al heel jong dat ik hetzelfde wilde doen als mijn vader, ik denk al vanaf mijn 5e.”

Jim: “Ja, reacties komen er zeker op mijn leeftijd. Mensen vragen vol verbazing hoe oud ik ben en als ik dan vertel dat ik al 2 jaar op mezelf rijd, zijn ze helemaal verbaasd. Dat vind ik wel grappig altijd. Ik moet er ook wel om lachen.”

Jim heeft de opleiding Machinist Railvervoer gevolgd op het ROC van Amsterdam. Jim: “Je leert hier eigenlijk alles wat met railvervoer te maken heeft. Van hoe je moet reageren op bepaalde calamiteiten, de procedures en uiteraard leer je ook het handboek en de regelgeving. In feite ga je na 2 à 3 weken school meteen de trein in met een mentor die je het vak leert.”

Hans: “Het is voor mij zeer leerzaam en verbazingwekkend hoe goed deze jonge machinisten hun vak met veel vakbekwaamheid uitoefenen. Dus ik ga soms te raad bij de jongere garde om weer wat wijzer te worden. Jim heeft mij ook gestimuleerd om mentormachinist te worden.”

Jim: “We proberen zoveel mogelijk privé, privé te houden maar uiteraard bespreken we soms ook thuis dingen over het werk. Daar ontkom je niet aan. En het leuke is, is dat de familie meestal begint met vragen over het spoor.”

 

 

 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.