Eindhoven,
30
november
2018
|
15:04
Europe/Brussels

Henri van Abbeprijs voor renovatie stationsgebouw Eindhoven

NS, ProRail en gemeente Eindhoven hebben vandaag de Henri van Abbeprijs ontvangen. Deze prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan organisaties die bijdragen aan het behoud van het cultureel erfgoed in Eindhoven. Volgens de stichting is "de verbouwing van het stationsgebouw en de voormalige tunnel zeer geslaagd en de oorspronkelijke uitstraling goed behouden". De heer van Abbe, nazaat van Henri van Abbe, heeft de bronzen penning uitgereikt aan de drie partners. In het voorjaar 2019 krijgt de penning een plek in de hal aan de Centrumzijde.

Monumentaal in eigentijds jasje

Het station is een rijksmonument, naar ontwerp van architect Koen van der Gaast. Het gebouw werd in 1956 geopend. De verbouwing duurde van 2013 tot begin dit jaar. De tunnel is hierbij verbreed van 7 naar 14 meter en nieuwe (rol)trappen en liften zorgen voor een goede doorstroming. Daarnaast heeft ProRail de oude tunnel gerestaureerd met het oorspronkelijke mozaïek en bijzondere details. NS heeft vervolgens de stationshal gerenoveerd en hersteld naar het oorspronkelijk ontwerp. Ook in de Restauratie zijn de originele elementen mooi geintegreerd in het ontwerp waardoor de grandeur van vroeger weer zichtbaar is, maar wel in een eigentijds jasje. Tot slot zijn de diverse glaskunstwerken weer mooi opgeknapt en deze maand nog in het licht gezet bij GLOW Eindhoven.

Penning

De bronzen penning met de beeltenis van Henri van Abbe, de sigarenfabrikant die Eindhoven het Van Abbe Museum schonk, is ontworpen door de kleindochter van de naamgever, Olly de Vries - van Abbe. De penning met oorkonde is uitgereikt door de heer van Abbe, familie van de oprichter Henri van Abbe. De penning krijgt volgend jaar een mooi plekje in de gerestaureerde hal aan de Centrumzijde.