Utrecht,
23
mei
2023
|
11:44
Europe/Brussels

Herbruikbare beker wordt het nieuwe normaal op het station

Als het aan NS ligt, wordt het drinken uit een herbruikbare beker op het station het nieuwe normaal. Iedere dag belanden meer dan 80.000 wegwerpbekers in de prullenbakken op de stations in Nederland. Per jaar zijn dat er ruim 30 miljoen. Deze wegwerpbekers zijn nu nog moeilijk te recyclen. Om het gebruik van herbruikbare bekers te stimuleren vraagt NS samen met verschillende ondernemers op het station hier opnieuw aandacht voor met de ‘Bring Your Own’ campagne. 

Tijdens de Week Zonder Afval kunnen reizigers van dinsdag 23 mei tot en met vrijdag 26 mei kunnen reizigers op de vier grote stations een herbruikbare beker winnen als ze beloven geen wegwerpbekers meer te gebruiken. Uit grote grijpmachines kunnen ze zelf een herbruikbare beker grijpen.  

Datum 

Station tussen 11.00-19.00 uur 

Dinsdag 23 mei 2023  

Utrecht Centraal  

Woensdag 24 mei 2023 

Den Haag Centraal 

Donderdag 25 mei 2023  

Amsterdam Centraal 

Vrijdag 26 mei 2023  

Rotterdam Centraal 

 

Afvalvrij station  
NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat streven gezamenlijk naar afvalvrije stations in 2040. Een afvalvrij station is een station dat geen restafval kent en waar alles draait op herbruikbare grondstoffen. Een station dus waar zo min mogelijk grondstoffen worden gebruikt, waar verpakkingen afkomstig zijn van een hernieuwbare of gerecyclede bron en waar alle materialen dankzij goede afvalscheiding en -recycling opnieuw gebruikt kunnen worden. Wegwerpbekers vormen een significant aandeel in de hoeveelheid afval op een station, vijf procent. 

SUP wetgeving 
Op dit moment is NS bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe Single Use Plastic (SUP) wetgeving, die 1 juli ingaat. Daarin is geregeld dat voor een aantal wegwerpverpakkingen die plastic bevatten een meerprijs gerekend moet worden. Het doel hiervan is om reizigers aan te sporen om een eigen beker of verpakking mee te nemen. Daarnaast kunnen reizigers in de winkels op het station een herbruikbare beker kopen, waarmee ze een bijdrage leveren aan het terugdringen van het plastic afval dat dagelijks op de stations wordt weggegooid.  

Alternatieven voor de wegwerpbekers   
Wanneer reizigers een eigen herbruikbare beker meenemen, dan besparen ze 25 cent. NS geeft deze korting bij het meebrengen van een eigen beker al sinds 2018. Bij verschillende ondernemers op het station zijn mooie, lekvrije herbruikbare bekers te verkrijgen voor het geval iemand er nog geen heeft. Er wordt op diverse kanalen, zoals via schermen op het station, in de trein, in de winkels én op social media van deelnemende partijen, aandacht gevraagd voor deze campagne.