Utrecht,
11
juli
2017
|
12:14
Europe/Brussels

Hoe toeristen kijken naar NS: “In ons land hebben we geen treinen”

Samenvatting

Onze dagelijkse reizigers weten precies hoe het treinreizen in Nederland werkt. En ok, soms zijn er momenten dat je liever niet in de trein zit. Maar wat vinden buitenlandse toeristen van het treinreizen in Nederland? En wat is het verschil met het treinreizen in hun eigen land? We gingen met de camera naar het centrum van Amsterdam en vroegen het bezoekers uit diverse landen. Een blik van buiten:

China

Kueng nam de spinter van Schiphol naar Amsterdam Centraal: “Het is hier erg gemakkelijk. In China moet je door allemaal security checks en daardoor ontstaan wachtrijen.”

Turkije

Aygul en Emina moesten even wennen: “Er zijn hier monitoren in de trein. We dachten eerst dat er vertraging was, want we begrepen de informatie niet. Dat voelde een beetje ongemakkelijk. Nederland is fijn. We voelen ons hier erg vrij.

Singapore

Ryan moest even nadenken hoe hij met de trein reisde: “Het is hier anders, maar in beide landen vind ik het prima. De dagkaarten voor toeristen vind ik hier makkelijk. De mensen zijn hier enorm vriendelijk. Het bevalt mij goed,”

Zuid-Afrika

Ben reisde met de ICE via Utrecht naar Duitsland gereisd: “Dat werkt perfect.”

USA

Kelly en Sue komen uit Chicago en reizen samen door Europa over het treinreizen en zijn enthousaist: “Prachtig, thuis waar wij wonen hebben we dit niet. Het was gemakkelijk, modern, verliep zonder problemen en het was rustig. We zitten eraan te denken om de trein naar Frankrijk te nemen. Maar we zijn hier nog maar twee dagen. We hebben het enorm naar onze zin.

Ierland en Engeland

Evelyn en Jay zijn samen naar Amsterdam gereisd: Jay: “Ik vind de dubbeldekkers leuk. Die hebben wij in Engeland niet. Hier wordt efficiënt met de ruimte omgegaan.”

Evelyn: “In Ierland heb je een trein die langs de zee rijdt. Dat is niet handig, want bij wateroverlast, rijden de treinen niet. Best wel belachelijk.”

Libanon

Voor Julien uit Libanon was het een wereld van verschil: ‘Ik ging van Schiphol naar Amsterdam Centraal. In ons land hebben wij geen treinen.”

Schotland

Jim is tevreden: “De treinen rijden op tijd. En er was geen gedoe!”

Zweden

Paulina is al een aantal dagen in Amsterdam: “Er is hier een meer ontwikkeld treinsysteem. De treinen rijden hier vaker dan in Zweden.”