Utrecht,
13
februari
2019
|
12:44
Europe/Brussels

Hoofdconducteur Timmy regelt unieke coupé in Steenwijk

Je kunt moeilijk zomaar een treinreis maken met mensen met dementie, maar in deze coupé kunnen ze nu toch op reis.’ Esther van der Schee is verzorgende in verpleeghuis Zonnekamp in Steenwijk en opende deze week samen met hoofdconducteur Timmy Kuster haar zelfgemaakte treincoupé, compleet met een scherm waarop het landschap voorbijflitst. Timmy: ‘Ik zag Esther tijdens mijn ronde door de trein afgelopen oktober met een camera de hele rit lang het uitzicht filmen en ik was nieuwsgierig wat ze aan het doen was. Vanaf toen is de bal gaan rollen.’

‘De keer dat we Timmy ontmoetten, zaten mijn vriend Harry en ik samen in de trein terug van Schiphol,’ vertelt Esther. ‘We kwamen net terug van vakantie - met camera en al, want Harry is hobbyfotograaf - en ik dacht: we zitten zo lang in de trein, dit is perfect voor het uitzicht!’ Timmy: ‘Ik vond het meteen zo’n leuk idee dat ik wilde helpen waar ik kon. We hielden contact via Instagram en ik was echt supertrots dat ze mij vroegen voor de officiële opening. Ik moest natuurlijk ook even fluiten om de coupé officieel te openen, daar was ik wel een beetje zenuwachtig over. Ik dacht: die mensen schrikken zich zo allemaal een hoedje.’ ‘Nou, dat was niet nodig hè? Het fluiten vonden ze juist hartstikke grappig!’

‘Zoiets maak je niet elke dag mee!’, lacht een bewoner. ‘Veel verder dan een rondje buiten lopen, komen de mensen hier meestal niet’, legt Esther zijn plezier uit. ‘Het is echt een rustmomentje voor ze. Ze zitten gewoon lekker te kijken en te kletsen met familie, zoals ze vroeger in de trein deden. Het brengt ze echt weer terug naar de tijd dat ze wel overal kwamen. In hun jonge jaren had namelijk ook echt niet iedereen een auto: uitjes deed je echt met de trein. Zo herkende een meneer bijvoorbeeld echt Baarlo en de Wetering. En je ziet ook wel een watertje voorbijflitsen in het ‘treinraam’, maar de beelden zijn heel ergens anders gefilmd.’

Timmy: ‘Dat vond ik zó mooi om te zien: de mensen zaten niet naar een scherm te kijken, maar echt uit een raam. Je zag ze echt naar buiten turen en genieten.’ ‘Ja, echt heel leuk om te zien. Dat maakte het alle moeite dubbel en dwars waard. Want we hebben dus alles zelf gemaakt: de bankjes hadden we gekregen via via bij NS en het prullenbakje vond ik op Marktplaats, maar de deuren, het raam en het tafeltje heeft Harry met een vriend in elkaar gezet. Gelukkig is ie erg handig.’

‘Mijn werk is zoveel meer dan alleen maar dat kaartje knippen’, sluit Timmy af. ‘Het contact met de mensen en het verhaal erachter zoeken, vind ik het leukste wat er is. Zo’n spontaan moment levert me wel vaker heel mooie onverwachte dingen op. En als je dan echt iets voor een ander kan doen is dan natuurlijk het mooiste wat er is.’

 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.