Utrecht,
07
maart
2022
|
15:36
Europe/Brussels

Hoofdreiscoupé Alzheimer Nederland en NS staat in Leeuwarden

Realistische treincoupé reist langs 12 verpleeghuizen voor mensen met dementie

Vandaag vieren de bewoners van woonzorglocatie Erasmus in Leeuwarden dat de Hoofdreiscoupé is aangekomen. Deze treincoupé is speciaal ontwikkeld voor bewoners met dementie in verpleeghuizen. Want ook al komen zij niet meer op het station, zij blijven onze reizigers. De nagebouwde treincoupé bezoekt een jaar lang verpleeghuizen door heel het land. Voor de coupé zijn echte treinonderdelen hergebruikt, die uit oude treinen komen. De Hoofdreiscoupé blijft in elk verpleeghuis een maand lang staan en reist dan verder. Met de Hoofdreiscoupé willen Alzheimer Nederland en NS mensen met dementie de mogelijkheid geven om fijne herinneringen op te halen en contact te maken.

Hoofdreiscoupé op tournee
De Hoofdreiscoupé bezoekt 12 verpleeghuizen in 12 verschillende provincies. Per locatie blijft de coupé een maand lang staan. Bewoners en familie kunnen samen de coupé bezoeken. Na Leeuwarden gaat de Hoofdreiscoupé naar Lelystad, Arnhem en tenslotte Utrecht.

Samenwerking Alzheimer Nederland en NS
Tijdens het werk gebeurt het steeds vaker dat conducteur Angela Wierenga en haar collega’s in contact komen met reizigers met dementie. Lees het ervaringsverhaal van Angela hier. Daarom zijn onder andere Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ gestart. Deze campagne richt zich op zowel OV-medewerkers als -reizigers. Samen dementievriendelijk ontwikkelde een online training waarmee zowel OV-medewerkers als reizigers de signalen van dementie kunnen herkennen en hiermee op een goede manier om leren gaan. De training wordt inmiddels standaard gevolgd door alle 700 Veiligheid & Service collega’s van NS. Met de Hoofdreiscoupé willen Alzheimer Nederland en NS opnieuw aandacht vragen voor deze training.

Dementie in Nederland
In Nederland zijn op dit moment ongeveer 290.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op het leven van de persoon met dementie, maar ook op dat van zijn of haar naasten.

Bekijk voor meer inspiratie deze treincoupés: D’n Horstgraaf in Venlo, Zonnekamp in Steenwijk, Lorentzhuis in Velp, Scarlet House in Stroud en The Gateway Care Home in Bradford.