Utrecht,
11
april
2022
|
15:44
Europe/Brussels

Hoofdreiscoupé maakt mensen Zorgcentrum Buitenhaeghe in Almere blij

Realistische treincoupé reist langs zorgcentrum Buitenhaeghe in Almere voor mensen met dementie

Vandaag, maandag 11 april vieren de bewoners van Zorgcentrum Buitenhaeghe in Almere dat de Hoofdreiscoupé is aangekomen. Deze treincoupé is speciaal ontwikkeld voor mensen met dementie in verpleeghuizen. 

Hoofdconducteur Adriana Smallegange en de heer Staasen, bewoner van Zorgcentrum Buitenhaeghe, gaven samen het startsein en maakten de reis van Zwolle naar Almere Buiten. “Vroeger reisde ik veel, ik ben zelfs nog met de stoomtrein geweest!” Aldus een enthousiaste meneer Staasen.

Zorgcentrum Buitenhaeghe opening

Voor de coupé zijn echte treinonderdelen hergebruikt die uit oude treinen komen. Met de Hoofdreiscoupé willen Alzheimer Nederland en NS mensen met dementie de mogelijkheid geven om fijne herinneringen op te halen en contact te maken door een echte treinreis zoals vroeger te ervaren. 

De komende weken kunnen ook de bezoekers van Zorgcentrum Buitenhaeghe plaatsnemen in de coupé. De Hoofdreiscoupé blijft een maand lang staan en reist dan verder naar een volgende locatie.

Samenwerking Alzheimer Nederland en NS 
Tijdens het werk gebeurt het steeds vaker dat conducteurs in contact komen met reizigers met dementie. Daarom zijn onder andere Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ gestart. Deze campagne richt zich op zowel OV-medewerkers als -reizigers. Samen dementievriendelijk ontwikkelde een online training waarmee zowel OV-medewerkers als reizigers de signalen van dementie kunnen herkennen en hiermee op een goede manier om leren te gaan. De training wordt inmiddels standaard gevolgd door alle 700 Veiligheid & Service collega’s van NS. 

Dementie in Nederland 
In Nederland zijn op dit moment ongeveer 290.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Dementie ontwikkelt zich daarmee tot de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op niet alleen het leven van de persoon met dementie, maar ook op zijn of haar naasten. 

Bekijk voor meer inspiratie deze treincoupés: D’n Horstgraaf in VenloZonnekamp in SteenwijkLorentzhuis in VelpScarlet House in Stroud en The Gateway Care Home in Bradford.