Utrecht,
19
september
2023
|
15:00
Europe/Brussels

Huren van OV-fiets in Amsterdam verandert met elektronisch slot

  • Amsterdamse OV-fietsen te openen met OV-chipkaart
  • 800 extra OV-fietsen beschikbaar, in totaal 3.000 OV-fietsen in Amsterdam

Vanaf woensdag huren reizigers in Amsterdam op een nieuwe manier hun OV-fiets. Nagenoeg alle 3.000 OV-fietsen in de Amsterdamse stationsstallingen krijgen dan een nieuw elektronisch slot dat opent met een OV-chipkaart. Dankzij dit slot gaat het huren van een OV-fiets makkelijker en sneller. Reizigers hoeven niet meer hun OV-chipkaart te scannen bij de medewerker. Gelijktijdig worden in Amsterdam 800 extra OV-fietsen geplaatst, waarmee het totaal op 3.000 komt.

Bij het nieuwe slot is de OV-chipkaart de fietssleutel. Een reiziger start de huur door het slot te openen met de OV-chipkaart. Door de kaart ervoor te houden springt het slot vanzelf open. Een reiziger stopt de huur door het slot te sluiten in de OV-fietszone van de fietsenstalling. Onderweg kan de reiziger de fiets zo vaak op slot zetten als hij wil. De OV-fiets is alleen te openen met de betreffende OV-chipkaart. De invoering van de OV-fietsen met het nieuwe slot in 11 stallingen van de Amsterdamse stations, gebeurt nadat dit met tevredenheid in andere steden is doorgevoerd. Reizigers zijn positief omdat ze nu sneller en makkelijker een OV-fiets kunnen huren.

Even wennen: vergeet het slot niet te sluiten
Wel moesten reizigers soms wennen. Zo vergeten zij soms om het slot na afloop te sluiten en daarmee de huur te stoppen. Een volgende gebruiker kan deze fiets dan per ongeluk meenemen. NS wijst gebruikers erop om voor gebruik even te controleren of de fiets door de vorige gebruiker goed op slot gezet is.

In de stallingen vraagt NS extra aandacht voor de wijze waarop het slot werkt. De eerste tien dagen staan er in alle stationsfietsenstallingen in Amsterdam servicemedewerkers om reizigers op weg te helpen en bij het inleveren erop te attenderen om het slot te sluiten. Ook klinkt er in de stallingen de omroep ‘OV-fiets terugbrengen? Sluit het slot’ Zo wijzen we reizigers erop hun OV-fiets op slot te zetten. Ook hangen er posters in de stallingen om reizigers te informeren over deze nieuwe werkwijze. Tenslotte zit op de bagagedragers van de OV-fietsen een instructie voor het gebruik van het elektronische slot en staat op ovfiets.nl/slot meer informatie over hoe het nieuwe slot werkt.

800 extra OV-fietsen in Amsterdam
Gelijktijdig met het nieuwe slot plaatst NS deze maand 800 extra OV-fietsen in de regio Amsterdam (Centraal, Sloterdijk, Amstel, Zuid en RAI). Dat doet NS om te voorzien in de groeiende behoefte naar de OV-fiets. Deze zomer zijn er ook extra fietsen bijgeplaatst in Tilburg en Leiden. Begin juni was een recordweek voor OV-fiets. Nooit eerder werden er in één week zoveel OV-fietsen gehuurd. Het aantal ritten steeg toen met 15% vergeleken met dezelfde week vorig jaar.

Alle OV-fietsen krijgen nieuw slot
NS heeft het elektronische slot begin 2021 geïntroduceerd. De OV-fietsen met het nieuwe slot staan op dit moment op 65 stations, waaronder in Apeldoorn, Gouda en Den Bosch. Na de invoering in Amsterdam beschikt bijna de helft van alle OV-fietsen over dit nieuwe slot. Uiteindelijk krijgen alle OV-fietsen in Nederland het slot. Met de oude sloten raakte NS maandelijks zo’n 500 fietssleutels kwijt. Dat komt omdat reizigers uit gewoonte hun fiets op slot zetten en de sleutel daarna per ongeluk mee naar huis nemen. Deze OV-fietsen zonder sleutel zijn dan tijdelijk niet beschikbaar voor andere reizigers. Met het nieuwe slot is dat verleden tijd.