Utrecht,
25
oktober
2023
|
19:22
Europe/Brussels

"Ik durf het nu een keer te proberen!"

Cliënten Overijsselse zorgorganisatie Frion leren reizen met de trein

Samenvatting

Reizen met de trein kan voor veel mensen best spannend zijn, mensen met een lichte verstandelijk beperking hebben vragen als: waar koop ik een kaartje, van welk perron vertrekt mijn trein en waar kan ik terecht als ik hulp nodig heb? NS vindt het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt in de trein en heeft daarom het ‘TreinTrainPakket’ ontwikkeld. NS wil met dit pakket mensen met een licht verstandelijke beperking helpen en ondersteunen zodat ze met zelfvertrouwen en kennis een treinreis durven te maken. Cliënten van Frion hebben afgelopen weken het pakket gebruikt en kwamen vandaag op Station Zwolle om wegwijs te worden op het station en te ervaren hoe treinreizen in het echt gaat.

Oefenen in een veilige omgeving

Het TreinTrainPakket is speciaal ontwikkeld voor én met mensen met een licht verstandelijke beperking. Soms hebben zij net wat extra hulpmiddelen en training nodig om (nagenoeg) zelfstandig met de trein te reizen. Marcel is één van de deelnemers die het TreinTrainPakket heeft gebruikt:

 “Het was heel fijn om eerst in de veilige omgeving met de VR-training te kunnen oefenen, voordat je echt met de trein gaat reizen.” 

download

Gertrud Kuis, Stationsmanager in Zwolle: 
‘Ik ben heel erg blij dat we de mensen van Frion op Station Zwolle konden ontvangen en ik hoop dat het voor een aantal van hen ook echt ervoor zorgt dat zij met de trein kunnen reizen en dat zoveel mogelijk zelfstandig kunnen doen. Voor ons is het trouwens ook leerzaam, want wij zien door deze ervaring waar mensen tegenaanlopen en hoe het reizen met de trein makkelijker gemaakt kan worden.’’

TreinTrainPakket
Het TreinTreinPakket is tot stand gekomen uit samenwerkingen met verschillende organisaties en mensen met een licht verstandelijke beperking die feedback hebben gegeven op de verschillende onderdelen in het pakket, zodat het pakket goed aansluit. Het TreinTrainPakket bestaat uit een vijftal onderdelen:

  • NS heeft samen met Steffie een online uitleg- en oefenmodule ontwikkeld over de meest relevante onderdelen van de treinreis. Deze modules zijn ook beschikbaar voor anderen die wat extra willen oefenen met treinreizen.  
  • Ook heeft Steffie een speciale folder gemaakt voor NS met veel beeld en weinig tekst.
  • Changefied heeft een Virtual Reality game ontwikkeld om te oefenen met reizen met het openbaar vervoer. De game wordt steeds uitdagender, door bijvoorbeeld om te gaan met een vertraging of het missen van een trein.
  • Als laatste neemt een collega van NS de deelnemers mee op een ervaringsreis. Op een station in de buurt wordt een rondleiding gegeven, gezamenlijk een stukje gereisd en hebben de deelnemers de mogelijkheid om vragen te stellen.

Werk je bij een organisatie voor mensen met een licht verstandelijke beperking of op het Voortgezet Speciaal Onderwijs en heb je interesse in het pakket, dan kun je contact opnemen via:programma.toegankelijkheid@ns.nl .