Utrecht,
28
juli
2023
|
10:20
Europe/Brussels

Ingang op station Almere Centrum sluit om veiligheid te verbeteren

Op station Almere Centrum starten NS en ProRail met een proef waarbij een van de ingangen buiten de spits wordt gesloten. Het gaat hierbij om de ingang bij het busplatform, waar door reizigers buiten de spits relatief weinig gebruik van wordt gemaakt. Daarentegen maken overlastgevers en reizigers zonder geldig vervoerbewijs veel misbruik van deze ingang, wat vervolgens te vaak aanleiding is voor verbale of fysieke agressie in de trein of op het station. Door het afsluiten van deze ingang buiten de spits, willen NS en ProRail deze incidenten voorkomen en het veiligheidsgevoel van reizigers en collega’s verbeteren. De andere ingangen richting de stationshal blijven gewoon open. Per één augustus wordt de ingang afgesloten. 

Veiligheid voor reizigers en medewerkers staat voor beide partijen voorop. Dit geldt in de treinen, maar ook op of rondom het station. Reizen zonder geldig vervoerbewijs is een van de grootste aanleidingen voor verbale en fysieke agressie in de trein. Het tegengaan van onbetaald reizen is daarom van groot belang. Na de sluiting kunnen reizigers buiten spitstijden gebruik blijven maken van de twee ingangen richting de stationshal waar meer sociale controle en toezicht is. Al eerder werden op station Almere Centrum maatregelen getroffen, zoals het uitvoeren van gerichte controleacties en het uitbreiden van cameratoezicht.

Open tijdens de spits
Zowel de gemeente als NS zien graag dat de inwoners van Almere kiezen voor de trein. Voor de bereikbaarheid van het station en daarbij het gemak van het gebruik van de trein hadden beide partijen gewenst dat een andere oplossing mogelijk was. De ingang blijft op maandag tot en met vrijdag tijdens de spits geopend. De proef duurt een half jaar. Na een half jaar wordt de maatregel geëvalueerd. Eerder dit jaar sloten NS en ProRail ook twee ingangen van station Lelystad Centrum als maatregel om de sociale veiligheid te verbeteren.

Opening station Almere
In februari vierden NS, ProRail en de gemeente Almere nog de (her)opening van station Almere Centrum. Het station kreeg een flinke opfrisbeurt, waardoor het station een moderne uitstraling heeft gekregen. Vanaf de stationshal blijven de perrons, ook na het sluiten van de ingang, makkelijk bereikbaar via de (rol)trap of lift.