Utrecht,
13
oktober
2016
|
14:14
Europe/Brussels

Intercity Brussel voorlopig nog via huidige route

De Intercity tussen Amsterdam en Brussel zal voorlopig ook in 2017 nog rijden via de huidige route langs Schiphol, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal. Het lukt treinfabrikant Bombardier niet om bijtijds de software te leveren die nodig is om de trein via de HSL te laten rijden.

NS stelt alles in het werk om Bombardier zo snel mogelijk de benodigde software te laten leveren. Zo laat NS een externe partij de planning van Bombardier controleren. NS verwacht dat in december duidelijk is wanneer Intercity Brussel over de HSL via Breda kan gaan rijden.

Treinfabrikant Bombardier is leverancier van de ERTMS-beveiligingssoftware die nodig is voor het mogen rijden over de hogesnelheidslijnen in Nederland en België. De TRAXX-locomotieven van Bombardier die NS en NMBS gebruiken hebben een update nodig om straks met dit beveiligingssysteem om te gaan.

Aanvankelijk zou vanaf december 2016 de Intercity Brussel deels via de HSL Zuid in Nederland en de hogesnelheidslijn in België gaan rijden. Eerder dit jaar werd al duidelijk dat de oorspronkelijke startdatum niet gehaald werd door deze softwareproblemen; nu geeft Bombardier aan dat nog meer tijd nodig is.

De Intercity Amsterdam - Brussel kan alleen via Breda over de HSL gaan rijden als alle NMBS- en NS- locomotieven zijn aangepast en deze zowel in Nederland als België via de hogesnelheidslijn kunnen rijden. NS en NMBS maken 24 locomotieven hiervoor geschikt.