Utrecht,
16
april
2019
|
10:58
Europe/Brussels

Internationale zakelijke reiziger: heenreis is voor werk en terugreis voor ontspanning

Op weg naar een internationale bestemming kiezen de meeste zakenreizigers ervoor om hun mail bij te werken en een afspraak voor te bereiden. Op de terugweg besteden reizigers eerder tijd aan ontspanning. De trein (44%) is het meest favoriete vervoersmiddel om in te werken, onder andere vanwege de toegang tot internet. Van de internationale zakelijke treinreizigers voelt 1 op de 3 zich schuldig als hij of zij niet werkt onderweg. Dit blijkt uit onderzoek van MetrixLab onder 200 internationale zakenreizigers (auto, vliegtuig, bus en trein) in opdracht van NS.

Van alle ondervraagden ziet 71% een internationale zakenreis als werktijd en 25% als vrije tijd. Tijdens de heenreis is de favoriete tijdsbesteding: werken. De top 5 tijdsbesteding op de heenreis bestaat uit:

  1. Zakelijk mailen
  2. Werkafspraak voorbereiden
  3. Lezen
  4. Naar buiten kijken
  5. Muziek luisteren

Uit het onderzoek blijkt dat de populairste tijdsbestedingen op de terugweg meer op ontspanning gericht zijn, dan is de top 5 namelijk:

  1. Naar buiten kijken
  2. Slapen
  3. Lezen
  4. Afronden werkafspraak
  5. Muziek luisteren

Blijkbaar is er op de terugreis meer behoefte aan het hoofd leegmaken en loslaten. Zakelijke internationale reizigers vinden de trein (44%) het meest geschikte vervoersmiddel om in te werken in vergelijking met het vliegtuig, de auto of de bus. Dit vanwege de beschikbaarheid van wifi en 4G, het uitstappen in het centrum, de mogelijkheid om (in stilte) te werken en geen hinder van lange wachttijden. Bijna driekwart van de reizigers geeft aan de reistijd nuttig (73%) en aangenaam (71%) te kunnen besteden in de trein.

Heike Luiten, directeur NS International: “We herkennen dit beeld uit eerder onderzoek. We hebben in 2018 de maatschappelijke impact berekend voor een enkele reis van Amsterdam naar Parijs voor de trein, bus, vliegtuig en auto. Hoewel iedereen persoonlijke voorkeuren heeft, baseren reizigers de keuze voor vervoer grotendeels op de totale ritprijs, de reistijd en het comfort van de reis. Hieruit bleek dat de trein in vergelijking tot de andere vervoersmiddelen de beste maatschappelijke waarde heeft, met name door de positieve reistijdwaardering. De reistijd wordt gezien als comfortabel en nuttig. In het vliegtuig kan bijvoorbeeld maar een deel van de reistijd nuttig besteed worden en is de score op comfort lager.”

NS streeft ernaar om Nederland op een snelle manier per trein te verbinden met de voornaamste steden in een straal van 700 kilometer. In dit kader wordt de verbinding tussen Amsterdam en Londen deze zomer verder uitgebreid van twee naar drie keer per dag. Sinds 31 maart 2019 kunnen treinreizigers vanuit Nederland rechtstreeks reizen naar Disneyland Paris. Voor de zakelijke reizigers blijft de ICE naar Frankfurt razend populair.