Utrecht,
21
december
2015
|
11:31
Europe/Brussels

Kerststerren op station Deventer bij sluiten poortjes

2015: Minder zwartrijders na sluiten OV-toegangspoortjes

Reizigers op station Deventer werden vanochtend door speciale NS-teams verrast met een Kerstster. Hiermee werd aandacht gevraagd voor de poortjes op het station die vanaf vandaag zijn gesloten. Station Deventer is het 50ste station waar je een geldig vervoersbewijs nodig hebt om het station in te komen. Op deze manier weert NS zwartrijders en wordt de veiligheid voor personeel en reiziger op het station en in de trein verhoogd.

Na een aantal pilots in 2014, was 2015 het jaar waarin op steeds meer stations poortjes in gebruik werden genomen en daarmee alleen nog toegankelijk met een geldig vervoersbewijs. Station Woerden was het eerste station waar de poortjes werden gesloten waarna andere stations volgden. In mei was Rotterdam Centraal het eerste grote station waar de poortjes alleen met een geldig vervoersbewijs open gingen. De eerste resultaten van stations met poortjes laten een positief effect zien van minder zwartrijders, minder agressie in de trein en een verhoogd veiligheidsgevoel bij reizigers.

Reizigers voelen zich veiliger

Het gevoel van veiligheid op stations met poortjes is bij reizigers structureel hoger dan op stations zonder poortjes. Op stations met gesloten poortjes waardeert 90% van de reizigers de veiligheid met een rapportcijfer ‘7 of hoger’. Op stations zonder poortjes bedraagt het percentage reizigers dat een ‘7 of hoger’ geeft 81%. Koploper is station Rotterdam Centraal – met ongeveer 100.000 reizigers per dag – daar ziet NS een significante stijging van de veiligheidsbeleving bij reizigers direct nadat de poortjes in gebruik werden genomen. Overdag waardeert 99% van de reizigers de veiligheid op Rotterdam Centraal met een ‘7 of hoger’. Het percentage was 92% voor de in gebruik name van de poortjes.

Niet meer vergeten uit te checken

Steeds meer reizigers zien de voordelen van de poortjes, het sentiment van reizigers rond de poortjes wordt positiever. Steeds minder reizigers zien de poortjes als een hindernis tijdens de reis maar steeds vaker als een effectief middel om niet te vergeten in- of uit te checken. Dagelijks passeren nu 540.000 reizigers een toegangspoortje