Utrecht,
17
januari
2018
|
14:30
Europe/Brussels

Kijkje in Koninklijke Wachtkamer Amsterdam

Samenvatting

Morgen 18 januari onthullen we de glazen puien in de entree van de Koninklijke Wachtkamer aan de centrumzijde van station Amsterdam Centraal. Om dit een extra cultureel tintje te geven, dansen vier dansers van de Junior Company van Het Nationale Ballet tussen 10.15 en 10.45 uur tweemaal de korte voorstelling Embers en geeft Tak Architecten een toelichting. Dit moment is live te volgen via ons Facebook-account Station Amsterdam Centraal.

Ook benieuwd naar de entree van de Koninklijke Wachtkamer op Amsterdam Centraal? vanaf morgen kun je naar binnenkijken. NS en ProRail hebben twee glazen puien in de entree van de Koninklijke Wachtkamer geplaatst. Hier reden vroeger de koetsen met koninklijk bezoek het station in en uit. Voorheen waren deze entrees toegankelijk via houten deuren. Nu zijn twee van de drie dubbele deuren opengezet en zijn deze entrees voorzien van glas en extra verlichting, zodat passerend publiek een deel van deze mooie monumentale ruimte kan zien. De derde dubbele deur wordt nog steeds als entree gebruikt. Het aangezicht van het monumentale station is daarmee onveranderd gebleven.

Na een ingrijpende restauratie zijn deze prachtige monumenten de afgelopen jaren in oude glorie hersteld. We vinden het belangrijk om ons cultureel erfgoed voor het publiek toegankelijk te maken. Sinds een aantal jaren kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor rondleidingen in de Koninklijke Wachtkamers van Amsterdam, Den Haag Holland Spoor of Baarn. Daarnaast stellen we de wachtkamers extra open op bijvoorbeeld Open Monumentendag, maar ook op speciale momenten, zoals in Amsterdam bijvoorbeeld tijdens het 125 jarig bestaan van station Amsterdam Centraal op 15 oktober 2014 en afgelopen voorjaar tijdens de opening van de gerenoveerde ruimtes aan het 1e perron. De Koninklijke Wachtkamers zijn ook online te bezichtigen.

Begin november zijn er twee uitzendingen van De Straten van Amsterdam besteed aan de historische details van het monumentale station en de Koninklijke Wachtkamer

De Junior Company van Het Nationale Ballet

De Junior Company van Het Nationale Ballet is dé kweekvijver voor jonge, (inter)nationale supertalenten. Het vijfjarig bestaan van de Junior Company wordt mede gevierd door de jubileumtournee In the Future met onder andere een Junior Company première van meesterchoreograaf Hans van Manen. In the Future is van 10 maart tot en met 15 april 2018 te zien in theaters door heel Nederland. Meer info.