Utrecht,
12
oktober
2015
|
13:31
Europe/Brussels

Kinderboeken ruilen in “levende boekenkast” op Utrecht Centraal

  • Nationale Kinderboekenruil in stationshal

  • Duizend duizelende kinderboeken op gratis ruilbeurs

  • Gratis naar 22 Techniek en natuurmusea met Kinderboekenweekgeschenk

Op de laatste dag van de Kinderboekenweek – zondag 18 oktober - is er voor het eerst de Nationale Kinderboekenruil op station Utrecht Centraal. Deze gratis ruilbeurs is voor kinderen die hun favoriete boek een tweede leven gunnen. NS ruilt mee en plaatst meer dan 1000 nieuwe kinderboeken van uiteenlopende kinderboekenschrijvers in een “levende en pratende boekenkast”. Simon van der Geest - schrijver van het Kinderboekenweek geschenk - en Mies van Hout - maker van het Prentenboek van de Kinderboekweek - doen mee en signeren hun favoriete ruilboek.

Een bekend fenomeen: in je boekenkast staat een mooi kinderboek, maar je hebt het al drie keer gelezen. Of je bent er gewoon een beetje ‘uitgegroeid’ omdat je er te oud voor bent geworden. Gun zo’n boek een tweede leven en maak er iemand anders blij mee! Kom daarom naar de Nationale Kinderboekenruil die NS organiseert in het kader van de Kinderboekenweek .

Ruilbriefje: Kinderen recenseren hun favoriete ruilboek

De boekhandels verspreiden in de Kinderboekenweeg een ruilbriefje. Deze is ook te downloaden op ns.nl/tijd voorlezen. Op dit ruilbriefje kunnen de deelnemende kinderen hun eigen recensie schrijven: Waarom is dit ruilboek zo leuk? Aan het einde van de nationale Kinderboekenruil gaan de boeken die achterblijven naar 'Kinderzwerfboek', de organisatie die zoveel mogelijk boeken wil laten rondzwerven. Zo krijgen alle boeken een tweede leven.

De Nationale Kinderboekenruil vindt plaats op zondag 18 oktober in de stationshal van Utrecht Centraal, ter hoogte van spoor 20/21 en is open van 10.00 tot 16.00 uur.

Gratis naar wetenschapsmuseum

Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar natuur, techniek en wetenschap. Daarom mogen kinderen op de laatste zondag van de Kinderboekenweek, gratis naar binnen bij ruim 20 wetenschapsmusea en science centra in heel Nederland op vertoon van het Kinderboekenweekgeschenk. Van Sterrenwacht tot een watermuseum. Deze musea zijn aangesloten bij de VSC, het netwerk voor wetenschapsmusea en science centra. De lijst van deelnemende musea staat ook op ns.nl/tijdvoorlezen