Utrecht,
07
oktober
2019
|
19:38
Europe/Brussels

Kinderboekenweek 2019: Hoofdconducteurs lezen voor aan 2.000 kinderen

Hoofdconducteur Marieke leest voor in gebarentaal

Deze week lezen hoofdconducteurs en machinisten van NS voor aan zo’n 2.000 basisschoolkinderen door het hele land. Met de voorleesactie wil NS de Kinderboekenweek ondersteunen en lezen aanmoedigen. “Lezen is eigenlijk een vorm van reizen, het verhaal neemt je mee naar andere plaatsen en landen”, vertelt Carola Nummerdor, hoofdconducteur bij NS.

Zij las vandaag voor aan de kinderen van de openbare basisschool Het Web in Apeldoorn. Haar collega hoofdconducteur Marieke van Strater las in gebarentaal voor aan dove of slechthorende kinderen en kinderen met een taalontwikkelingsstoornis van Kentalis Talent in Vught. “Wat ontzettend leuk om het verhaal van ‘Andre het astronautje op zoek naar Laika’ voor de kinderen te vertalen naar gebaren. De kinderen waren razend enthousiast en vertelden graag over hun eigen treinavonturen.”

Naar de maan
Machinist Martijn Eijkelkamp bracht een bezoek aan de basisschool Het Mozaïek in Hilversum. “Voor mijn werk reis ik met de trein naar Frankfurt of Keulen, maar vandaag gingen we met een zelfgebouwde raket naar de maan. Een heel bijzondere ervaring.”

Tot en met vrijdag 11 oktober bezoeken NS’ers 22 scholen in Almere, Amsterdam, Apeldoorn, Barendrecht, Breda, Hellendoorn, Hilversum, Kampen, Katwijk aan Zee, Lelystad, Nieuwegein, Santpoort-Zuid, Steenwijk, Tegelen, Tiel, Utrecht, Ursem, Venlo, Vught, Woerden en Zwolle.

Feestelijke afsluiting Kinderboekenweek
Op de laatste dag van de Kinderboekenweek - zondag 13 oktober - staat er midden in de stationshal van Utrecht Centraal en in de Amstelpassage van Amsterdam Centraal een ‘pratende boekenkast’ met meer dan duizend nieuwe kinderboeken. Kinderen kunnen een eigen boek ruilen voor een nieuw boek of een boek van een ander kind. NS-conducteurs John Piqué en Romano Strang openen om 10.00 uur de NS Kinderboekenruil in Utrecht samen met Anna Woltz (auteur Kinderboekenweekgeschenk 2019) en Natascha Stenvert (illustrator Prentenboek van de Kinderboekenweek 2019). Het is de vijfde keer dat NS de kinderboekenruil organiseert.

Tijd voor lezen
Lezen is een van de favoriete tijdsbestedingen in de trein. Sinds 2001 werkt NS samen met de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). NS ondersteunt jaarlijks drie campagnes van CPNB onder de noemer ‘Tijd voor Lezen’: de Boekenweek (maart), de NS Publieksprijs (oktober/november) en de Kinderboekenweek. Meer informatie is te vinden op www.ns.nl/tijdvoorlezen.