Utrecht,
08
oktober
2020
|
12:59
Europe/Brussels

Kinderboekenweek 2020: NS’ers lezen online voor aan basisschoolkinderen

Hoofdconducteurs, machinisten en servicemedewerkers van NS nemen op 8 en 9 oktober plaats achter de computer om via een live videoverbinding aan 500 basisschoolleerlingen uit het hele land voor te lezen. Met deze voorleesactie wil NS kinderen motiveren om te lezen en de Kinderboekenweek ondersteunen.

Online voorlezen
Dit is het tweede jaar dat NS-medewerkers tijdens de Kinderboekenweek voorlezen aan basisschoolkinderen. Vanwege de coronamaatregelen kan het voorlezen niet op de scholen zelf plaatsvinden, maar biedt een live videoverbinding uitkomst. Servicemedewerker Marlies las vanochtend voor aan kinderen van een basissschool in Bodegraven: ‘’Kijk een mevrouw van NS!'' riepen de kinderen. Ik vond het geweldig om voor te lezen en het enthousiasme van de 55 stuiterende kinderen te zien. De interactie moet je digitaal zien te vinden, het is anders dan wanneer je live aanwezig bent. Als ik vroeg ‘zien jullie het?’ dan kwam er heel hard ‘jaaaa!’ terug en daarna zaten ze weer ademloos te luisteren.’’ NS’ers lezen nog tot en met vrijdag 9 oktober voor op verschillende basisscholen in onder andere Amsterdam, Steenwijk, Venlo, Soest en Almere.

Kleine trein avonturiers
Het boek waaruit wordt voorgelezen heet De treinreis van Tommie en Tess. De schrijver Bart Haans schreef het verhaal met herinneringen uit zijn eigen jeugd als voorbeeld. Naast een avontuurlijk verhaal, geeft het boek ook veel informatie over het reizen per trein in Nederland. De kleurrijke tekeningen van illustrator Eva van Aalst nemen kinderen mee in het verhaal. Met "De treinreis van Tommie en Tess" hoopt Uitgeverij Uquilair kinderen enthousiast te maken voor treinen en alles daaromheen.