Utrecht,
06
oktober
2021
|
14:56
Europe/Brussels

Kinderboekenweek 2021: NS’ers lezen voor aan 2.000 basisschoolkinderen

Speciaal tijdens de Kinderboekenweek 2021 lezen conducteurs, machinisten en veiligheid- en servicemedewerkers van NS voor aan zo’n 2.000 basisschoolkinderen in heel het land. Het thema van de Kinderboekenweek is Worden wat je wil en de kinderen krijgen de kans om alles te vragen over het werk op de trein en het station. De NS’ers lezen voor uit het Prentenboek van de Kinderboekenweek Dromer, geschreven en geïllustreerd door Mark Janssen. Met de voorleesactie wil NS lezen extra leuk maken.

Dit is het derde jaar dat NS’ers voorlezen aan basisschoolleerlingen tijdens de Kinderboekenweek. Tot en met 17 oktober bezoeken NS’ers verschillende basisscholen in onder andere Amsterdam, Lelystad, Deurne en Zwolle. Carola Nummerdor, werkt 34 jaar bij NS en is hoofdconducteur in Zwolle: “Het is zo leuk om voor te lezen aan al die enthousiaste kinderen. Ik ben vooral blij dat het dit jaar weer live voor de klas kan. Daar zie ik enorm naar uit. Twee jaar geleden ging een klas zelfs speciaal met de trein als voorbereiding op mijn komst.”

Voorlezen in gebarentaal
Els Quax is hoofdconducteur en leest dit jaar voor het eerst voor tijdens de Kinderboekenweek. Zij doet dat in gebarentaal aan dove of slechthorende kinderen op basisschool Kentalis Signis in Amsterdam: “Als voorbereiding heb ik de tekst van het boek vertaald in gebaren. Dat was nog best een uitdaging want welk gebaar gebruik je voor een brommend geluid? Voor de kleinste kinderen heb ik een handpop besteld en een NS-mutsje gemaakt. Ik kom natuurlijk in uniform binnen en voor de allerkleinsten van twee jaar oud kan dit best spannend zijn. De handpop helpt om de afstand te verkleinen. Samen met de pop en filmpjes van treinen vertel ik wat mijn werk inhoudt.”

Over Tijd voor Lezen
NS draagt lezen een warm hart toe, want lezen is één van de favoriete tijdsbestedingen in de trein. NS werkt daarom, sinds 2001, samen met Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). NS wil lezen bereikbaar maken voor een groot publiek en  ondersteunt jaarlijks drie campagnes van de CPNB onder de noemer ‘Tijd voor Lezen’: de Boekenweek (maart), de Kinderboekenweek (oktober) en de NS Publieksprijs (oktober/november). Meer informatie is te vinden op www.ns.nl/treinlezer.