Utrecht,
07
maart
2024
|
13:49
Europe/Brussels

Klaas Dijkhoff treedt toe tot Raad van Commissarissen NS

Samenvatting

Klaas Dijkhoff is per 6 maart door de aandeelhouder – het ministerie van Financiën – benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van NS. Hij volgt Nebahat Albayrak op van wie de termijn vorig jaar afliep. De Centrale Ondernemingsraad (COR) heeft bij deze benoeming gebruik gemaakt van het zogenaamde ‘versterkte aanbevelingsrecht’.

Klaas Dijkhoff is goed ingevoerd in het publieke domein. Zijn expertise maakt hem zeer geschikt als toezichthouder voor NS. Dijkhoff werd in 2010 verkozen tot lid van de Tweede Kamer. In 2015 werd hij staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie. Tussen 2017 en 2021 was hij voor de VVD fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Dijkhoff is mede-oprichter van Sue & The Alchemists, een strategiebureau gespecialiseerd in het veranderen van reputatie en gedrag. Hij is ook toezichthouder bij voetbalclub PSV.

Herman Dijkhuizen, voorzitter Raad van Commissarissen NS: “Klaas Dijkhoff kent de maatschappelijke context van NS als geen ander. Daarbij heeft hij een sterke focus op IT, draagvlak en klantbeleving. Domeinen die voor NS onverminderd van belang blijven. Ik verwacht dat hij een sterke aanvulling is voor de RvC en een goede sparring partner voor de Raad van Bestuur.”

Klaas Dijkhoff: “De trein geeft je de vrijheid om overal naartoe te reizen. Hoe succesvoller de NS is, hoe beter het is voor Nederland. Duizenden mensen bij NS werken elke dag hard om meer dan een miljoen Nederlanders naar hun bestemming te brengen. Die mensen motiveren mij om me voor ons nationale vervoerder in te zetten”.

Herbenoeming Janet Stuijt

Lid van de Raad van Commissarissen Janet Stuijt is per 6 maart voor de tweede keer herbenoemd. Stuijt, lid sinds 2016, is voorzitter van de renumeratie- en nominatiecommissie. De herbenoeming geldt – in lijn met de corporate governance-code - voor een periode van twee jaar.