Utrecht,
09
juli
2021
|
13:51
Europe/Brussels

Koffie- en lunchroom De Ferbining op station Feanwâlden

Feestelijke opening van eet- en drinkgelegenheid en dagbesteding De Ferbining

Een ontmoetings- en wachtplek voor de reiziger, toerist en het dorp
Vrijdag 9 juli openden de deuren van de Ferbining (de Verbinding) op station Feanwâlden. Na jaren is er weer een huurder terug op het station. Reizigers kunnen hier op hun bus of trein wachten onder het genot van een warm drankje. Of voor onderweg een coffee-to-go meenemen. Is er wat meer tijd dan kun je hier terecht voor een heerlijke lunch met streekgebonden producten. Voor de toeristen biedt de Ferbining wandel- en fietsarrangementen aan. Marco Schokker, stationsmanager NS: 'We zijn blij dat we met partners en een huurder als de Ferbining weer een mooie invulling geven aan het station. Hiermee zorgen zij voor een warm welkom voor onze reizigers en bezoekers van het station. Op deze manier kunnen we onze reizigers de 4 W’s bieden die we belangrijk vinden voor een station: prettig wachten en warme dranken. Maar we zorgen ook voor een wc-voorziening en gratis watertappunt. Hiermee heeft Feanwâlden een visitekaartje voor dorp en omgeving.

De Ferbining wordt gerund door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
Martina Tolsma en Gooitzen Hager runnen samen met hun medewerkers de Ferbining. Ongeveer dertig tot veertig jongvolwassenen met een (licht) verstandelijke beperking vinden hier een dagbesteding. Martina Tolsma: 'Ieder mens wil erbij horen, een bijdrage leveren in de samenleving. Wij bieden een werkplek aan jonge mensen, die om wat voor reden dan ook het lastig vinden om een geschikte baan te vinden. We kijken naar de mogelijkheden en faciliteren in behoeften'. 

Feestelijke opening
Vrijdagochtend was het tijd voor de feestelijke opening met alle partners die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de Ferbining. Samen met wethouder Kees Wielstra (gemeente Dantumadiel) trokken Martina en Gooitzen het doek van de gevel waardoor het logo van de Ferbining zichtbaar werd. Dit gebeurde onder het toeziend oog van een groep medewerkers, Pim Raaijmakers (manager Public Affairs NS) en Dorothe Wennenkendonk (regiodirecteur ProRail). Na een aantal jaren is het stationsgebouw weer open voor de reiziger, toerist en het dorp. 

Foto: Nanne Nicolai

Neem een kijkje in de nieuwe koffie- en lunchroom: