03
november
2010
|
00:00
Europe/Brussels

Komende dagen kans op gladde sporen

  • Treinen passen snelheid aan
  • Extra ritten met Sanditetreinen

De komende dagen moet rekening worden gehouden met een grote kans op gladde sporen. Machinisten zullen dan voorzichtiger rijden en dat kan vertraging met zich meebrengen. Omdat er deze dagen sprake is van flink wat bladval nemen ProRail en NS extra maatregelen om gladheid zoveel mogelijk te voorkomen.

Er wordt door ProRail preventief een speciale gel (Sandite) op het spoor gespoten om het spoor stroef te maken. Dit gebeurt met treinen van NS die hiervoor zijn aangepast. Naast de standaard ochtendritten wordt vanwege de gladheidswaarschuwing nu gedurende de hele dag de speciale gel aangebracht op diverse trajecten. Daarnaast zullen machinisten voorzichtiger optrekken en remmen om te voorkomen dat de wielen slippen of blokkeren waardoor schade aan de wielen kan ontstaan. Vanwege de aangepaste snelheid kunnen vertragingen ontstaan.

Hoe ontstaan gladde sporen? In de herfst kan gladheid op de rails ontstaan door vervuiling van bijvoorbeeld bladeren, roest, vet, olie, vaak in combinatie met vocht. Hierdoor krijgen treinen minder grip op rails. Ondanks alle preventieve maatregelen is gladheid op het spoor niet helemaal te voorkomen. Door het aanbrengen van gel op de rails, weersvoorspellingen en gladheidswaarschuwingen kunnen de gevolgen van de gladheid op het Nederlandse spoor worden beperkt.