Utrecht,
22
februari
2017
|
16:01
Europe/Brussels

Wegens storm morgen minder treinen in heel Nederland

Morgen (donderdag 23 februari) wordt een zware storm verwacht. Weerbureaus geven aan dat windkracht 9 tot 10 kan worden bereikt, met uitschieters naar windkracht 11. Vanaf de middag worden de zwaarste windstoten verwacht. Bij dergelijke veiligheidsrisico’s voor reizigers en personeel passen NS en ProRail preventief de dienstregeling aan. Morgen rijden er daarom in het hele land minder treinen.

De ervaring leert dat bij dergelijke windsnelheden bomen en takken op het spoor kunnen vallen, waardoor treinen niet kunnen rijden. Ook kan schade ontstaan aan bijvoorbeeld bovenleidingen en/of rails doordat rondwaaiend materiaal daarin belandt. ProRail houdt extra storingsploegen en hulplocomotieven achter de hand om eventuele problemen snel op te lossen, zoals het wegslepen van gestrande treinen. Wij raden reizigers aan om de weerberichten goed in de gaten te houden en vlak voor de reis de Reisplanner te raadplegen. Houd rekening met langere reistijden of drukte.

Door minder treinen te rijden ontstaat er meer ruimte om eventuele problemen op het spoor op te lossen. Op de meeste trajecten rijden de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier. Door dit een dag van te voren bekend te maken kunnen reizigers hier rekening mee houden. NS en ProRail betreuren de overlast, maar we nemen deze maatregelen met het oog op een betrouwbare treindienst voor onze reizigers.

De verwachte storm kan nog effecten hebben voor de dag erna. Sporen en bovenleidingen kunnen beschadigd zijn en treinen staan misschien nog niet op de juiste plek. NS en ProRail werken er hard aan om de gevolgen hiervan zo beperkt mogelijk te houden en eventuele verstoringen zo snel mogelijk te verhelpen.