Utrecht,
04
mei
2017
|
14:23
Europe/Brussels

Kranslegging gevallen Spoormedewerkers

Op 4 mei woonden ongeveer 500 mensen de herdenking bij van de spoorwegmedewerkers die in Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Zij deden dit samen met Roger van Boxtel (president-directeur NS), Gerard Wold (Centrale Ondernemings Raad NS), Hans van Leeuwen (CFO ProRail), Maarten Pijnacker Hordijk (Ondernemingsraad ProRail), Jan Sletterink (voorzitter Bond van Gepensioneerd Vervoerspersoneel) en Hans Housmans, bestuurslid van de BGV, die kransen legden namens NS, ProRail en BGV. 

Twee minuten stilte

Nabestaanden, belangstellenden en een schoolklas van basisschool De Spits uit Lunetten waren bij de plechtigheid. Collega’s van NS en ProRail onderbraken hun werk of kwamen speciaal voor deze gelegenheid naar Utrecht. Nicole van Vark, oud-NS’er en lid van het NS Harmonieorkest gaf met haar trompet het taptoesignaal. Tijdens de twee minuten stilte was alleen het geluid van voorbijrijdende auto’s te horen en een enkele vogel. Na de stilte blies Nicole The last post, waarna alle aanwezigen langs de kransen liepen om de routine van de dag weer op te pakken.

Literatuurhistoricus Nop Maas las een indrukwekkend fragment voor uit het oorlogsdagboek van dichteres Hanny Michaelis. Dit dagboek ‘De wereld waar ik buiten sta, oorlogsdagboek 1942-1945’ is onlangs verschenen bij uitgeverij Van Oorschot. Een gedicht van Hanny Michaelis is ook te lezen in de nieuwe stationshal van Utrecht Centraal aan de Jaarbeurszijde.

Kransdragers en erewacht namens NS: Silvia Vendrig, Lukas Suitela, Leen Korstanje, Mirjam Huet-Lindeman, Jan Vis, Vera Janssen, Leo van Buren, Dennis van Ommeren. Kransdragers en erewacht namens ProRail: Frits Kierkels, Erny Hermans, Jo Martens, Adrie Berg.