Utrecht,
17
februari
2023
|
17:16
Europe/Brussels

Kunst op station Assen zorgt voor nieuw publiek

Vandaag, 17 februari opende burgemeester Marco Out van Assen de vierde expositie in het kader van De Mix Nederland op station Assen. De expositie, die ‘Onherstelbaar vernieuwd’ heet, toont historische foto’s van Johannes Bernardus Schröer (1887-1957) en werk van fotograaf Harry Cock (1952). Het bijzondere van de expositie is dat deze te zien is op Landgoed Overcingel en op het station. “Je ziet dat dit een nieuw publiek brengt naar de musea en dat het verblijf op het station ook leuker wordt.” Aldus initiatiefnemer Rafaël Phillipsen.

De serie exposities zijn een initiatief van stichting Beeldmix samen met NS en ProRail. Bij iedere editie van De Mix worden historische fotocollecties gebruikt als bron van inspiratie voor hedendaagse Nederlandse fotografen. De spannende, prikkelende en soms vertederende combinaties resulteren in een verrassende ontdekkingsreis door het Nederland van toen en nu.

De expositie De Mix Nederland ‘Onherstelbaar vernieuwd’ toont nieuw werk van de Asser fotograaf Harry Cock (1952) en van Ben Schröer. Ben Schroër werd geboren op 2 september 1887 in Nieuw Schoonebeek en is overleden op 28 juli 1957. Schröer had niet – zoals veel andere fotografen in zijn tijd- een bijzondere aandacht voor het pittoreske ‘oude’ Drenthe van boerderijtjes en schaapskuddes, maar fotografeerde juist de komst van nieuwe zaken, zoals boortorens en jaknikkers. Harry Cock werd geboren in Assen en ging daar weer wonen na zijn opleiding aan de School voor Fotografie in Den Haag. Vooral zijn fotos met landschap en stad als decor zijn bekend om hun treffende verbeelding van het leven in het Noorden, maar ook zijn portretten en architectuurfotos verdienen de aandacht.

Station als kunstsatelliet

Voor NS en ProRail is het belangrijk dat stations een fijne plek zijn om te verblijven. “Door de stations te gebruiken als buitenlocatie voor de exposities ontstaat er een hele mooie wisselwerking tussen museum en station. Reizigers worden op het station nieuwsgierig gemaakt naar de expositie in het museum en het publiek heeft een extra reden om naar het station te gaan om de expositie ook daar te beleven,” aldus Peter Ananias, stationsmanager van station Assen. 

Burgemeester van Assen, Marco Out: “Dit prachtige initiatief zorgt ervoor dat iedereen kan genieten van deze mooie beelden. Het is een uniek kijkje in de geschiedenis en brengt het toen en nu bij elkaar.”

De Mix Nederland ‘Onherstelbaar vernieuwd’ is van 17 februari t/m 1 april 2023 te zien op station Assen en in het Koetshuis van Landgoed Overcingel.