Utrecht,
30
januari
2018
|
14:17
Europe/Brussels

Leeuwarden-Fryslân 2018 muzikaal van start

Afgelopen zaterdag was de officiële opening van Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Dit was in de stad en provincie goed zichtbaar maar ook op station Leeuwarden. Veel bezoekers wisten hun weg naar de stad met de trein te vinden. Op het station werden zij al in LF2018-stijl verwelkomd. Het station is op verschillende plekken aangekleed in de huisstijl van LF2018, zoals op ramen, in de wachtkamer en in de stationshal. Mooie, kleurrijke beelden geven het station een warme aankleding.

Onthulling nieuwe Stationspiano

En ook de piano van het station is sinds zaterdag nieuw en ook helemaal in stijl aangekleed. Dat vroeg natuurlijk om een speciale muzikale onthulling. De onthulling van de piano werd onder het toeziend oog van vele toeschouwers gedaan door Regiodirecteur NS Joost van der Bijl met ambassadeur LF2018 Iris Kroes (winnares van The Voice in 2012). Daarna speelde Iris het speciaal voor LF2018 gecomponeerde lied ‘Surrounded by water’ ten gehore.

Daarna was het de beurt aan Harmen Schiphof, de stationspianist van Leeuwarden. Veel toeschouwers waren nu ook voor hem naar het station gekomen. Harmen is vorige jaar ‘beroemd’ geworden met zijn filmpje waarop hij even de piano bespeelde en wat daarna viral ging met meer dan 1,5 miljoen likes.

Tot slot zong Denise Rivera onder begeleiding van haar pianiste nog een aantal nummers. Zij vormt een onderdeel van het muzikale programma Never Ending Orchestra waarmee overal in de provincie en stad op verschillende plekken wordt opgetreden.

Stationspiano Challenge

Na de onthulling van de stationspiano en de verschillende optredens was het tijd voor de aftrap van de Stationspiano Challenge. De komende maanden wordt iedereen uitgenodigd zijn/haar talent te laten horen op de piano van station Leeuwarden. Door een korte opname van het optreden te downloaden via Instagram of Facebook met #stationspianoLF2018 maakt men hiermee kans op een optreden bij een van de onderdelen van LF2018 het festival Welcome to the Village, die ook de uiteindelijke winnaar kiest.

Staitionspiano’s

De eerste piano’s in Nederland werden in september 2014 geplaatst op de stations van Amsterdam en Breda. Sindsdien zijn er al op meer dan 10 stations piano’s te vinden waar reizigers hun kunsten kunnen vertonen. De piano's hebben als doel om stations te veraangenamen en het wachten leuk te maken. Met de Stationspianochallenge willen we talent helpen (letterlijk) een podium te bieden. En zo helpen we mee aan de Friese muzykmienskip (muziek-gemeenschap) en dragen we bij aan de doelstelling van het LF2018 project NEO: een Never Ending Orchestra door heel Fryslân.

Kijk voor een impressie op https://bcove.video/2DJFMXW

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.