09
juni
2011
|
00:00
Europe/Brussels

Legendarische wielrenners lanceren elektrische OV-fiets

Proef op tien stations met verhuur elektrische OV-fiets

NS OV-fiets is vandaag gestart met de verhuur van elektrischefietsen. Tot het einde van het jaar wordt met 100 elektrische OV-fietsen,verdeeld over tien stations, getest of deze fiets de reiziger kan verleiden omook wat grotere afstanden vanaf het station per fiets te overbruggen. Door hetbieden van meer comfort en gemak in het reizen vanaf het station, wordt het nogaantrekkelijker om de trein te nemen.

De fiets werd in het centrum van Utrecht geïntroduceerd door de OV-fietsWielerploeg, die speciaal voor deze gelegenheid is geformeerd. WielerlegendesHennie Kuiper, Peter Winnen, Jan Janssen, Henk Lubberding en Leo van Vlietmaakten als eerste een proefrit, aan de kop van een peloton van 100 elektrischeOV-fietsen tijdens een uniek criterium door de Utrechtse binnenstad. Voor heteerst haalde een wielerploeg nog helemaal fris de finish van een wielerronde.

De elektrische OV-fiets geeft een extra steuntje in de rug waarmee verder,makkelijker en comfortabeler gefietst kan worden. Ideaal voor afstanden die watgroter zijn, met tegenwind, in heuvelachtig landschap of met haast. Uitklantonderzoek is gebleken dat er concrete belangstelling bestaat voor hetgebruik van de elektrische OV-fiets en dat abonnees behoefte hebben aan eenfiets met versnellingen en handremmen. Bij de elektrische OV-fiets zijn dezewensen gecombineerd in een robuuste fiets, die speciaal is ontwikkeld voor deverhuurmarkt.

Tien huurlocaties
Vanaf morgen zijn op tien huurlocaties tien elektrische OV-fietsen beschikbaar.Utrecht – vandaag het decor van de lancering – is één van de steden waar deelektrische OV-fiets gehuurd kan worden. Daarnaast is de elektrische OV-fietsbeschikbaar in Breda, Den Haag, Eindhoven, Gouda, ’s-Hertogenbosch, Leeuwarden,Nijmegen, Maastricht en Rotterdam. De diverse overheden hebben hun steentjebijgedragen aan de introductie van de elektrische OV-fiets: Wethouder vanVerkeer in Utrecht Frits Lintmeijer: “De elektrische OV-fiets is een echteaanwinst voor onze bezoekers. Utrecht kiest voor schoon vervoer, fiets en OV. Deelektrische OV-fiets past prima in dit streven. Bezoekers kunnen comfortabel,duurzaam en sneller reizen van deur-tot-deur.”

Vrijheid en flexibiliteit
Met de introductie van de elektrische OV-fiets biedt NS haar klanten een extrakeuze voor het laatste stukje van de reis. “NS brengt de reiziger graag vandeur-tot-deur. Met de OV-fiets, elektrische Scooter en de elektrische OV-fietsbieden wij onze klanten een compleet aanbod voor het laatste stukje van hunreis”, zegt Kaj Mook, directeur van NS OV-fiets. “Deze fiets maakt het mogelijkom met een lichte inspanning een grotere afstand te overbruggen. Zo wordt elkebestemming in Nederland bereikbaar met de combinatie van trein en fiets. Geziende groei van het gebruik van elektrische fietsen verwachten we dat Nederland nuklaar is voor de elektrische OV-fiets.”

Pilot
De introductie van de elektrische OV-fiets is de start van een pilotvan zes maanden. Tijdens deze pilot kunnen alle OV-fietsabonnees de elektrischeOV-fiets een keer uitproberen voor de prijs van een gewone OV-fiets. Dus voorslechts € 3,- kunnen ze een dag een proefrit maken. Vervolgens ontvangen deabonnees per mail een uitnodiging om deel te nemen aan een enquête. Want tijdensde pilot wordt onderzocht hoeveel animo er voor de elektrische OV-fiets is enwat de behoeftes en wensen van huurders zijn. Op basis van het gebruik en debeoordeling door abonnees wordt besloten of de elektrische OV-fiets op meerhuurlocaties zal worden aangeboden. De elektrische OV-fiets is te huur met eenOV-fiets abonnement, dat verkrijgbaar is viawww.ov-fiets.nl, én met mobiliteitskaartenals de NS Business Card en de Mobility Card. De reguliere huurprijs van deelektrische OV-fiets is € 7,50 per dag.