Leiden,
01
oktober
2022
|
16:55
Europe/Brussels

Leidens Ontzet door historische burgemeester geopend op Leiden Centraal

Leidens Ontzet begint op Leiden Centraal. Het station is letterlijk de poort naar het evenement, want de ingang aan de centrumzijde wordt omgetoverd tot een stadspoort, geïnspireerd op de Koepoort. Zaterdag 1 oktober is voor het station het startsein gegeven voor Leidens Ontzet. Voorzitter Rik Kamps van de 3 October Vereeniging heeft samen met Stationsmanager Hidde Barneveld van NS de poort geopend. Vervolgens barstte de kermis los. Er was ook een speciale gast: de legendarische burgemeester Pieter Adriaansz van der Werf (1529 – 1604). Hij kreeg de sleutel van de poort.

Op het station komen reizigers al helemaal in de sfeer van Leidens Ontzet. In de stationshal zijn de rood-witte kleuren van de stad volop te zien. De opening van het stationspoort werd onder toeziend oog van Burgemeester Van der Werf en drie hongerige Leidenaren gedaan, gespeeld door toneelvereniging Tot Ieders Genoegen. Zij vertellen het verhaal over de burgemeester die tijdens de belegering van de Spaanjaarden de hongerige bevolking toesprak.

download

De burgemeester leidt de reizigers naar de traditionele hutspot, die op zaterdag en maandag gratis wordt uitgedeeld door NS voor het station. “Samen met de 3 October Vereeniging willen we Leidens Ontzet al op het station laten starten”, zegt Stationsmanager Hidde Barneveld. En dan ook nog met een link naar de gebeurtenissen in 1574 door de Koepoort weer een plek in de stad te geven en de legendarische burgemeester Van der Werf weer tot leven te wekken.”

Zondag 2 oktober geeft Drumfanfare FBL de aftrap van de Pleintaptoe op het Centraal station. Vanaf 11:30 uur zal de Franciscus Band Leiden ook de akoestiek van het station zelf testen.

Koepoort
De Koepoort is een voormalige stadspoort en werd vlak voor het beleg van Leiden in 1572 met aarde gevuld en buiten gebruik gesteld. In de nacht van 2 op 3 oktober verzwakte een deel van de Leidse stadsmuur bij de Koepoort. Door de doorgestoken dijken steeg het water, waarop de Spanjaarden in paniek vluchtten. Na het Leidens Ontzet is de poort weer in gebruik genomen.

Vlakbij de Koepoort varen de Geuzen de stad via de Vliet binnen. Voor de uitgehongerde Leidenaren hebben ze haring en wittebrood mee genomen. Het ontzet is een feit: de stad is bevrijd!

In 1671 besloot het stadsbestuur de Koepoort geheel te slopen en opnieuw op te bouwen naar een ontwerp van Willem van der Helm. Nadat in 1861 de Koepoortsgracht gedempt was en hernoemd werd tot Doezastraat werd in 1864 de Koepoort gesloopt.

Extra (lange) treinen
NS maakt verschillende treinen langer zodat bezoekers van Leidens Ontzet ook weer thuis kunnen komen. Daarnaast rijdt er in de nacht van 1 op 2 oktober en de nacht van 3 op 4 oktober extra Sprinters naar Rotterdam en een Intercity naar Utrecht.

NS raadt altijd aan de NS Reisplanner te raadplegen op NS.nl of in de app.