Utrecht,
27
november
2019
|
15:18
Europe/Brussels

Lichtkunstwerk Amsterdam Centraal welkomstbaken Amsterdam Light Festival

Samenvatting

Op 28 november gaat de 8e editie van het Amsterdam Light Festival van start. Dit jaar is het lichtkunstwerk van NS, genaamd IMPULS, het welkomstbaken van het festival. Veel bezoekers komen met de trein naar Amsterdam en starten via de monumentale hal hun route langs de lichtkunstwerken.

IMPULS dient een belangrijk doel voor NS. Hieronder bevindt zich namelijk het werkterrein voor de nieuwe (rol)trappen die straks de metrohal verbinden met de centrale hal. NS heeft studionvb uitgedaagd een object te ontwerpen dat overlast van de bouwwerkzaamheden wegneemt, sfeer toevoegt, uitnodigend en dynamisch is. Als welkomstbaken van het Amsterdam Light Festival kleurt IMPULS in de avonden naar de campagnekleuren van deze editie van het festival.

IMPULS pulseert waardoor het object leeft. Het ontwerp vertelt het verhaal over de verbinding tussen de trein en metro. Deze verbinding ontstaat door de driehoeken uit het plafond van de metro de stationshal in te laten komen. Hierna gaan de driehoeken over in het object. De omvang zorgt ervoor dat IMPULS sterk sfeerbepalend is voor de stationshal. Het heeft invloed op de emotie van de veelal gehaaste reiziger. Daarom straalt het object op grote delen van de dag juist rust uit door de witte pulserende verlichting. Bij festiviteiten als Koningsdag, Bevrijdingsdag of Pride Amsterdam past het zich aan door als een kameleon van kleur te verschieten.
Ontwerper Niek van Brussel van studionvb

Meer weten over ontwerp IMPULS?

Niek van Brussel geeft toelichting bij het kunstwerk ter hoogte van de beschrijving op 3, 10 en 17 december om 19.00 uur.

Amsterdam Light Festival vindt plaats van 28 november 2019 tot en met 19 januari 2020. Voor meer informatie www.amsterdamlightfestival.com