Utrecht,
10
november
2017
|
15:01
Europe/Brussels

Lichtprojecten in trein en station: een inspirerende start van avondje GLOW

Maak onderweg jullie muziek-lichtreis in de trein naar Eindhoven

Ieder jaar in november staat Eindhoven bol van lichtkunst. Dit jaar voor de 12de maal van 11 t/m 18 november. Een expositie in de openbare ruimte van zo’n 30 lichtkunstwerken van befaamde kunstenaars uit binnen- en buitenland. De lichtprojecten zijn met elkaar verbonden middels een looproute van ongeveer 6 km. Naast de lichtkunstprojecten en meerdere side-events staan er ook innovatieve unieke projecten, gemaakt door jonge talenten.

De trein en station Eindhoven zijn een goed startpunt voor een inspirerende avond GLOW. De volgende lichtprojecten worden in de trein of in het station georganiseerd:

 

TrainJam: Maak samen jullie muziek-lichtreis in de trein

Het jonge Eindhovense talententeam van Enversed heeft samen met NS en GLOW dit jaar TrainJam ontwikkeld: een digitaal gezelschapsspel, waarbij je met 3 medereizigers je eigen landschap kunt creëren waarbij muziek en licht de basis vormen. Het resultaat uit zich in een muzikaal lichtkunstwerk dat je na afloop kan bewonderen. De 4-zitjes in de trein worden omgetoverd tot een interactieve speelruimte van muziek en licht. De tafel zorgt voor een sociale kern, waarbij interactie met elkaar en samenspel de sleutel vormt voor een mooie reis.

Train Jam wordt in de trein georganiseerd, maar voor de reizigers die de treinen gemist hebben is er op het station van Eindhoven ook een jam-tafel beschikbaar. Deze is te vinden in de glazen ruimte in de kleine passage achter Coffee Fellows. Daarnaast hebben we een jukeboxfunctie waarin gemaakte muziek van treinreizigers op het grote scherm afgespeeld worden. Deze tracks kun je opslaan en delen.

Kijk hier voor de dienstregeling van de NS TrainJam treinen. De video hieronder geeft een impressie van TrainJam.

download
09-11-2017_trainjam_trailer_v3

 

'Space'

Een andere goede reden om wat langer op het station Eindhoven te blijven is het 90 meter lange lichtkunstwerk van Daan Roosegaarde: ‘Space’, het ideale startpunt voor een bezoek aan dit jaarlijkse lichtevenement. ‘Space’ hangt in de oude passage en geheel gratis te bewonderen! Roosegaarde werd geinspireerd door nachtkaarten van onze planeet die gemaakt zijn vanuit de ruimte. Door licht en donker te combineren lijkt het alsof je als astronaut om de aarde zweeft. Het licht dat vanuit de ruimte te zien is op aarde maakt mensen zichtbaar. Roosegaarde en zijn team van ontwerpers werkten samen met experts aan het kunstwerk om door middel van druktechniek op lenzen de illusie van diepte te creeren. Beelden van NASA uit de ruimte zijn bewerkt en samengesteld tot 3D-beelden, die door gebruik van speciale LED-verlichting een ruimtelijk beeld geven.

 

Mondriaan is terug op station Eindhoven

Vanaf de blauwe stip in de zuidhal kijk je naar een uitspraak van kunstenaar Piet Mondriaan. Het kunstwerk was een tijdje verdwenen in het station. Dat moest omdat de stationshal helemaal is opgeknapt. Een goed moment om ook het kunstwerk een opfrisbeurt te geven. Nu hangt het kunstwerk weer op de vertrouwde plek. En dat is mooi. Omdat ook het Mondriaanjaar bijna voorbij is.Play of Advice hangt al sinds 1996 op station Eindhoven.

De blauwe stip verwijst naar een uitgebreide uitleg over Play of Advice. Het is een initiatief van Liza Voetman en heeft haar studie Kunst en Cultuurwetenschappen afgerond met een thesis over Play of Advice.

 

Speciale aanbieding naar GLOW

Nog geen tickets? GLOW en NS hebben samen een speciale aanbieding gemaakt voor een uitje met:

  • Dagretour Trein naar Eindhoven
  • Voucher voor toegang lichtshow in het Philips Stadion & plattegrond GLOW route.

Kijk voor meer informatie in de NS Spoordeelwinkel.