Utrecht,
12
februari
2021
|
16:20
Europe/Brussels

Liveblog: Extreem winterweer

Dit liveblog is gesloten.

Update vrijdag 12 februari 16.00 uur:

Meer treinen op het spoor, NS rijdt dit weekend winterdienstregeling

Dit weekend rijdt NS weer meer treinen dan afgelopen dagen. Met deze winterdienstregeling rijden we op alle trajecten minimaal twee treinen per uur, soms vier keer per uur. Dit zijn zowel sprinters en intercity’s. Doordat er minder treinen rijden dan reizigers van ons gewend zijn, kan het soms drukker zijn in de trein.

ProRail en NS werken continu door om het spoor sneeuw- en ijsvrij te maken en eventuele verstoringen te verhelpen. Door deze aangepaste dienstregeling houden we meer ruimte op het spoor om eventuele problemen op te lossen. Inmiddels zijn veel opstelterreinen weer bereikbaar, en kunnen treinen van en naar de onderhoudsbedrijven voor controles en onderhoud. Zo komen er steeds meer treinstellen beschikbaar voor onze reizigers.

Het strenge winterweer blijft invloed houden op het spoor en de dienstregeling. Treinen en spoor zijn gevoelig voor winterse invloeden. De komende dagen hebben we nog steeds te maken met strenge vorst in de nacht waardoor er problemen kunnen ontstaan, bijvoorbeeld door rijpvorming aan de bovenleidingen.

Vanwege corona is het advies van de overheid om alleen gebruik te maken van het openbaar vervoer voor noodzakelijke reizen. Ondanks een aangepaste dienstregeling en de voorzorgsmaatregelen kan het winterse weer tot hinder leiden voor treinreizigers. Reizigers voor wie treinreizen dit weekend noodzakelijk is, raden we aan om voor de meest actuele reisinformatie vlak voor vertrek de reisplanner te raadplegen. En daarbij rekening te houden met langere reistijden. In de loop van de avond wordt de reisplanner bijgewerkt.

Update vrijdag 12 februari 06:15 uur:
NS rijdt op alle trajecten Sprinters en een aantal Intercity's

De opstart van de dienstregeling met Sprinters en een aantal Intercity's ging vanochtend naar verwachting. Intercity's gaan meer kilometers rijden en hun oorspronkelijke route afleggen waardoor er meer plaats is voor mensen die noodzakelijke reizen moeten maken. Doordat er minder treinen rijden dan reizigers van ons gewend zijn, kan het soms te druk zijn in de trein. We herhalen de oproep van de overheid: reis vanwege het coronavirus alleen als het noodzakelijk is.

Update donderdag 11 februari 16.55 uur:
Vrijdag meer treinen op het spoor

NS en ProRail willen een betrouwbare en voorspelbare dienstregeling voor de reiziger. Vrijdag voegen we weer nieuwe treinen toe. Daarmee rijden vrijdag op alle trajecten Sprinters en een aantal Intercity's. Ook de internationale treinen rijden weer.

In tegenstelling tot afgelopen dagen gaan Intercity's meer kilometers rijden en hun oorspronkelijke route afleggen. Daardoor is er meer plaats voor mensen die noodzakelijke reizen maken. Doordat er minder treinen rijden dan reizigers van ons gewend zijn, kan het soms te druk zijn in de trein. We herhalen de oproep vOp aan de overheid: reis vanwege het coronavirus alleen als het noodzakelijk is.

We werken continu door om het spoor sneeuw- en ijsvrij te maken en te houden. Inmiddels zijn veel opstelterreinen weer bereikbaar, en kunnen treinen van en naar de onderhoudsbedrijven voor controles, herstellingen en onderhoud. Zo komen er steeds meer treinstellen beschikbaar voor onze reizigers.

Het strenge winterweer blijft invloed houden op het spoor en de dienstregeling. Treinen en spoor zijn gevoelig voor winterse invloeden. De komende dagen hebben we te maken met strenge vorst in de nacht waardoor er problemen kunnen ontstaan, bijvoorbeeld door rijpvorming aan de bovenleidingen.

We adviseren reizigers kort voor vertrek hun reis te plannen, en rekening te houden met extra overstappen en langere reistijd.

In het filmpje hieronder zie je waarom we niet eerder met al onze treinen konden rijden:

download
Het onderhouden van treinen in de winter

Update donderdag 11 februari 9.30 uur :
Rijden door een besneeuwd landschap

Sommige machinisten maken beelden vanuit de trein als ze aan het rijden zijn. Het uizicht is op dit moment prachtig. En je komt wat dingen tegen. Zoals flinke stuifsneeuw achter de trein en kinderen die sneeuwballen naar je gooien. Hieronder wat fragmenten van machnisten Huey en Vincent. Check de volledige filmpjes op hun eigen YouTube kanaal: 
Kanaal van Huey
Kanaal van Vincent

download
Rijden door de sneeuw

Update donderdag 11 februari 6.00 uur :
NS rijdt Sprinters en meer Intercity’s

De opstart van de dienstregeling met Sprinters en een aantal Intercity's ging vanochtend naar verwachting, we gaan stapje voor stapje vooruit. Vandaag staan er meer Intercity’s ingepland dan gisteren. De eerste treinen zijn vanmorgen volgens planning vertrokken.

Update woensdag 10 februari 17.10 uur:
NS rijdt donderdag Sprinters en meer Intercity’s   


NS en ProRail willen ook donderdag een dienstregeling rijden met Sprinters en een aantal Intercity’s. Doel is om zoveel mogelijk treinen te rijden om reizigers zo snel en zo betrouwbaar mogelijk op hun bestemming te brengen. Hoewel we deze dienstregeling nu zo plannen, moeten reizigers rekening houden met uitval van treinen als gevolg van storingen. 

Het strenge winterweer blijft invloed houden op spoor en dienstregeling. Treinen en spoor zijn gevoelig voor winterse temperaturen. Vrieskou en vocht zorgen voor ijsafzetting aan bovenleidingen. Daarnaast konden treinen door de wisselstoringen van de afgelopen dagen de opstelterreinen niet verlaten waardoor treinen niet op de juiste plek konden worden gebracht voor onderhoudswerkzaamheden. Treinen hebben intensief onderhoud nodig om storingen en strandingen te voorkomen. Daardoor zijn veel minder treinen beschikbaar voor de dienstregeling. ProRail en NS werken met man en macht aan het voorkomen en verhelpen van storingen aan spoor en treinen. 

In de loop van de avond is de NS-reisplanner bijgewerkt. We adviseren reizigers kort voor vertrek hun reis te plannen, en rekening te houden met extra overstappen en langere reistijd. Daarnaast kunnen treinen voller zijn dan reizigers in deze tijd gewend zijn. We adviseren reizigers nadrukkelijk alleen op reis te gaan als de reis noodzakelijk is. 

Update woensdag 10 februari 14.45 uur : 
Collega's zijn hard aan het werk

Onze collega's zijn hard aan het werk om iedereen zo goed mogelijk van dienst te zijn. Hieronder laat een aantal van hen zich zien! 

download
Collega's aan het werk in de sneeuw

Update woensdag 10 februari 14.15 uur : 
Noodzakelijke reizen

NS rijdt momenteel fors minder treinen dan reizigers van ons gewend zijn. Het kan hierdoor drukker zijn in de trein. We herhalen de oproep van de overheid: reis vanwege het coronavirus alleen als het noodzakelijk is. Zo blijft er ruimte in de trein voor de reizigers die deze noodzakelijke reizen moeten maken. Doordat er nu minder treinen rijden is deze oproep nog belangrijker geworden.

NS wijst erop dat het in de trein niet altijd mogelijk is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. In het OV-protocol is door de overheid vastgesteld dat de 1,5 meter afstandsnorm niet geldt in de voertuigen. Sinds 1 juni is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer al verplicht.

Update woensdag 10 februari 11.15 uur:
Winterse treinbeelden vanuit de lucht

Onze drone-piloten Remco en Sep zijn gisterenmiddag gaan filmen in Utrecht. En dat leverde prachtige luchtbeelden op.

download
Dronebeelden van treinen in de sneeuw in Utrecht

Update woensdag 10 februari 6.15 uur:
Aangepaste dienstregeling met Sprinters en enkele Intercity's opgestart

De aangepaste dienstregeling met Sprinters en op enkele trajecten ook Intercity’s is opgestart. Op dit moment kunnen er beperkt treinen rijden in Noord-Holland vanwege sneeuwduinen op het spoor. Ook zijn opstelterreinen moeilijk bereikbaar door wisselstoringen en zorgt vrieskou in combinatie met vocht voor rijp aan de bovenleiding. De hele dag staan monteurs en hulplocomotieven klaar om storingen zo snel mogelijk te verhelpen. We adviseren reizigers, die noodzakelijk op reis moeten, om kort voor vertrek hun reis te plannen. Houd rekening met extra overstappen en langere reistijd.

Update dinsdag 9 februari 16.00 uur
NS rijdt woensdag Sprinters en aantal Intercity’s vanwege strenge vorst  

NS en ProRail bereiden in verband met de strenge vorst voor woensdag 10 februari een aangepaste dienstregeling voor met Sprinters en op enkele trajecten ook Intercity’s.  

Vrieskou en vocht zorgen voor ijsafzetting aan bovenleidingen. Opstelterreinen en onderhoudsbedrijven zijn moeilijk bereikbaar door wisselstoringen en daarom kan een deel van de treinen niet worden ingezet voor de dienstregeling. NS en ProRail houden nauwlettend de weersverwachting in de gaten en werken continu door om zoveel mogelijk storingen te voorkomen. Ook morgen staan monteurs en hulplocomotieven klaar om storingen zo snel mogelijk te verhelpen en reizigers een betrouwbare dienstregeling te bieden. 

In de loop van de avond is de NS-reisplanner bijgewerkt. We adviseren reizigers kort voor vertrek hun reis te plannen, en rekening te houden met extra overstappen en langere reistijd. 

Update dinsdag 9 februari 15.30 uur:
Treinen ijsvrij maken in Groningen

Collega's bij het NS Onderhoudsbedrijf in Groningen werken 24 uur per dag om de treinen ijsvrij te maken. Zij maakten onderstaand filmpje. "Met enorme föhnen blazen we de treinen ijsvrij", zegt Ludwig Kempenaar van het onderhoudsbedrijf. "In een paar uur tijd kunnen ze dan weer verder. Dit doen we bij treinen die onderhoud nodig hebben of die veel ijs aan de onderkant hebben."

download
Treinen ijsvrij maken in Groningen

Update dinsdag 9 februari 11.55 uur:
Sneeuwduinen op het dak van Rotterdam Centraal

Op het dak van Rotterdam Centraal zijn sneeuwduinen te zien; grote ophopingen met sneeuw. "Daardoor is het station van binnen wat donkerder dan gebruikelijk", zegt stationsmanager Peter de Jong. "Ik ging even kijken of de sneeuw problemen veroorzaakte, maar dat is niet het geval." De derde foto is van Den Haag Centraal. Ook daar levert de sneeuw mooie plaatjes op.

"Ik heb dit echt nog nooit gezien en het is prachtig. Maar ik heb maar even gekeken, want het is wel ijskoud daar bovenop het dak." Er is de afgelopen dagen hard gewerkt door onze mensen op stations. Zo helpen ze reizigers op weg, wordt gladheid bestreden en perrons sneeuwvrij gemaakt.

Update dinsdag 9 februari 06.45 uur:
Treindienst met sprinters opgestart

Ook vannacht is door ProRail en NS heel hard gewerkt om alle storingen te verhelpen. De treindienst met sprinters is opgestart. Sprinters stoppen ook op kleine stations en daarmee kunnen we zoveel mogelijk reizigers naar hun plaats van bestemming brengen. Wel is er met name in Noord-Holland en Flevoland op dit moment sprake van uitval van treinen door sneeuwduinen op het spoor. De hele dag staan monteurs en hulplocomotieven klaar om storingen zo snel mogelijk te verhelpen. Ondanks alle inzet is de situatie op het spoor nog steeds onzeker en adviseren we reizigers waar mogelijk hun reis uit te stellen. 

Update maandag 8 februari 17.00 uur:
NS rijdt dinsdag alleen Sprinters vanwege strenge vorst

Vanavond en vannacht wordt, strenge vorst verwacht. Vrieskou en vocht zorgen naar verwachting voor ijsafzetting aan bovenleidingen. Daarnaast zijn er nog veel storingen op het spoor als gevolg van de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen. NS en ProRail bereiden daarom voor dinsdag 9 februari een dienstregeling met enkel Sprinters voor. Sprinters stoppen ook op kleine stations en daarmee kunnen we zoveel mogelijk reizigers naar hun plaats van bestemming brengen. Waar mogelijk worden treinen verlengd. Ondanks alle inzet is de situatie op het spoor nog steeds onzeker en adviseren we reizigers waar mogelijk hun reis uit te stellen. In de loop van de avond is de NS-reisplanner bijgewerkt. We adviseren reizigers kort voor vertrek hun reis te plannen.

NS en ProRail houden nauwlettend de weersverwachting in de gaten. Beide organisaties werken continu door om zoveel mogelijk storingen te verhelpen en te voorkomen. Ook morgen staan monteurs en hulplocomotieven klaar om storingen zo snel mogelijk te verhelpen.

download
Winterbeelden maandag 8 februari op Utrecht Centraal en Houten

Update maandag 8 februari 11.30 uur
Extreem winterweer: waar mogelijk rijden Sprinters

De hevige sneeuwval en wind veroorzaakten gisteren veel storingen op het spoor. Ook vandaag zorgen sneeuw en veel wind voor problemen. Vannacht is door NS en ProRail hard gewerkt om vandaag treinen te kunnen rijden. Waar mogelijk rijdt NS Sprinters. Deze stoppen ook op kleine stations en daarmee kunnen we zoveel mogelijk reizigers naar hun plaats van bestemming brengen. We kunnen reizigers helaas geen zekerheid geven over het aantal treinen, de trajecten en de frequentie. NS en ProRail houden nauwlettend de weersverwachting in de gaten. We adviseren reizigers waar mogelijk hun reis uit te stellen. De meest actuele reisinformatie is kort voor vertrek te vinden in de reisplanner.

Update maandag 8 februari 06:15 uur
Mondjesmaat NS-treinen 

Vannacht is door NS en ProRail keihard gewerkt om vandaag treinen te kunnen rijden. Op dit moment rijden we waar het kan enkele sprinters. Er zijn op verschillende plekken in het land nog wisselstoringen. We kunnen reizigers nog geen zekerheid geven over het aantal treinen, de trajecten en de frequentie. We adviseren reizigers dringend om kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen voor de meest actuele informatie. 

Update zondag 7 februari 17.50 uur
Extreem winterweer: verwachting mondjesmaat NS-treinen maandag

De hevige sneeuwval en wind veroorzaken vandaag veel storingen op het spoor. Een veilige en betrouwbare reis van onze reizigers en medewerkers staat voorop. Daarom hebben NS en ProRail samen moeten besluiten vandaag geen treinen meer te rijden. Ook morgen heeft het winterweer impact op onze dienstverlening: NS en ProRail doen hun uiterste best om maandag 8 februari treinen te laten rijden. Wij kunnen reizigers op dit moment nog geen zekerheid geven over het aantal treinen, de trajecten en de frequentie. Hiervoor zijn we afhankelijk van de verdere ontwikkeling van eventuele storingen op het spoor. Wij realiseren ons dat dit een vervelende situatie is voor reizigers die noodzakelijk op reis moeten.

In het hele land treden sinds zondagochtend met name wisselstoringen op. De wisselverwarming werkt, maar komt niet door de laag sneeuw. Hierdoor kunnen wissels niet meer bewegen. De storingsploegen van ProRail werken hard om dit op te lossen, maar de wind blaast de sneeuw weer terug in de wissels. De sneeuwval in combinatie met wind houdt de hele avond aan. De verwachting is dat we de storingen niet allemaal kunnen verhelpen en mogelijk kunnen de storingen zelfs terugkeren door dit specifieke weertype.

Het is lastig om nu al een duidelijk beeld te geven over de situatie van maandag. Voorop staat dat NS en ProRail zich tot het uiterste inspannen om storingen op te lossen zodat morgen treinen kunnen rijden. We adviseren onze reizigers, waar mogelijk, hun reis uit te stellen of een alternatief te zoeken. Raadpleeg de reisplanner kort voor vertrek voor de meest actuele informatie.

Update zondag 7 februari 14.00 uur
Door aanhoudend winterweer, vandaag geen NS-treinen meer

Het aanhoudende winterweer zorgt voor zoveel hinder van het treinverkeer dat NS en ProRail hebben besloten vandaag geen NS-treinen meer te rijden. Op dit moment zijn er te veel storingen om een betrouwbare treindienst te kunnen bieden. Later vandaag volgt meer informatie over het treinverkeer van morgen. Wij adviseren reizigers de reisplanner en de nieuwsberichten goed in de gaten te houden.

download
Treinen op het rangeerterrein in Arnhem

Update zondag 7 februari 12.00 uur
Hinder treinverkeer houdt aan

Sneeuw, wind en ijzel veroorzaken nog steeds veel storingen aan het spoor. Hierdoor kan NS op dit moment nog geen treinen rijden. Wij realiseren ons dat dit een vervelende situatie is voor onze reizigers. Het is helaas niet mogelijk om op dit moment aan te geven wanneer het treinverkeer kan worden opgestart. De aanhoudende sneeuw en wind blijven hinder veroorzaken. We verwachten in de loop van de middag daar meer informatie over te kunnen geven. NS en ProRail werken er keihard aan om het treinverkeer waar mogelijk weer op te kunnen starten. Dit gebeurt stap voor stap op de plekken waar dit mogelijk is en nog niet in het hele land. De veiligheid van onze reizigers en collega's staat hierbij voorop. NS adviseert reizigers die noodzakelijk moeten reizen de reisplanner goed in de gaten te houden

Update zondag 7 februari 10.10 uur
Nog geen treinverkeer mogelijk 

Vanwege de sneeuw, wind en ijzel is er tot zeker 12.00 uur geen treinverkeer mogelijk. Op basis van de nu beschikbare informatie is niet duidelijk wanneer we het treinverkeer hervatten. NS adviseert reizigers die noodzakelijk moeten reizen, de berichtgeving goed in de gaten te houden, er rekening mee te houden dat het nog even kan duren en hun reis uit te stellen. ProRail en NS werken er keihard aan om de dienstregeling zo snel mogelijk op te starten voor de reizigers.

Update zondag 7 februari 8.00 uur
Geen treinverkeer mogelijk tot zeker 10:00 uur

Zondag rijden tot zeker 10:00 uur geen treinen in Nederland. Het spoor is kwetsbaar voor dit soort winterse omstandigheden. Het winterse weer met sneeuw, ijzel en wind veroorzaakt veel storingen aan het spoor. Hierdoor is het helaas niet mogelijk om een betrouwbare dienstregeling op te starten. Wij kunnen reizigers door de vele storingen niet bieden wat ze van ons gewend zijn, wij vinden dit buitengewoon vervelend voor onze reizigers. Op basis van de nu beschikbare informatie is niet duidelijk wanneer we het treinverkeer hervatten. NS adviseert reizigers die noodzakelijk moeten reizen, de berichtgeving goed in de gaten te houden, er rekening mee te houden dat het nog even kan duren en hun reis uit te stellen. ProRail en NS werken er keihard aan om de dienstregeling zo snel mogelijk op te starten voor de reizigers.