Utrecht,
15
juni
2021
|
09:00
Europe/Brussels

Maak kennis met Karin: de nieuwe omroepstem van het station

De gebruikelijke stationsomroep “Beste reizigers, de intercity naar Utrecht Centraal vertrekt van spoor 5” krijgt een nieuw geluid. Vanaf eind dit jaar is de stem van Karin van As te horen op alle stations en perrons in het hele land. Morgen klinkt de nieuwe omroepstem voor het eerst op verschillende kleinere stations, waaronder Leiden Lammenschans en Soest-Zuid.

Karin van As

Karin van As is professioneel stemactrice. Haar stem is door een team van reisinformatie-experts van NS gekozen uit een selectie van professionele stemacteurs en –actrices en ontwikkeld door specialisten van de Acapela Group.
Hierbij hebben we vooral gelet of de stem past bij de sfeer van de stations, goed verstaanbaar is en vriendelijk klinkt.

download

Testen van nieuwe stem
Vooraf is onderzocht door het bureau Neurensics hoe reizigers reageren op de stem van Karin. Via MRI-onderzoek is in kaart gebracht hoe reizigers haar stem beoordelen en welke emoties geactiveerd worden. Dit is vergeleken met de stem van een geliefde bekende en een onbekende stem. Hieruit bleek dat Karins stem negatieve emoties verzacht. Ook waarderen reizigers haar stem en vinden deze prettig klinken. Tot slot valt haar stem goed op, wat natuurlijk belangrijk is voor een omroepstem. Lees hier meer over het klantonderzoek.

Karin van As in de studio

Karin van studio naar station
NS maakt voor de automatische stationsomroep voor het eerst gebruik van de techniek: Text-to-Speech. Hiermee kan NS sneller en makkelijker omroepberichten introduceren en aanpassen. Karin van As: “Ik heb in de studio de namen van alle stations in Nederland opgenomen. Daarnaast heb ik allerlei losse klanken, woorden en zinnen ingesproken.” De techniek zet vervolgens getypte tekst om in gesproken berichten van Karin op de stations. Karin zal stapsgewijs op steeds meer stations klinken. Karin van As: “De nieuwe stem van het station, het is eigenlijk ongelofelijk. Ik vind dit heel speciaal.” Naar verwachting is haar stem vanaf eind 2021 te horen op alle stations in het land. Bekijk hier waar Karin vanaf morgen te horen is.

Tuffie Vos en Eelco van Asch 

Bloemen voor Tuffie

Na bijna 25 jaar neemt NS afscheid van Tuffie Vos, de huidige stem op alle stations. In 1996 was de stem van Tuffie voor het eerst via de automatische omroep op station Zwolle te horen. In 2005 was zij op alle stations in het land te horen. In de loop van volgend jaar zal Tuffie op steeds minder stations te horen zijn. Eelco van Asch, directeur operatie en lid van de Raad van Bestuur van NS, bedankte Tuffie voor de fijne samenwerking in onderstaande video. Naar schatting klonk haar stem meer dan 2,5 miljoen keer op de stations.

download